Taky si při slovním spojení “králík v kuchyni” vybavíte legendární scénu z filmu Slunce, seno..., že je k obědu "zase králík"? V současné době patří králičí spíše mezi luxusní záležitost, kterou na talíři nevídáme zdaleka tak často. Králičí maso je přitom velmi zdravé, chutné, dobře stravitelné a chuťově jemné. Jak si připravit šťavnatého králíka pečeného na slanině, česneku a tymiánu prozradi Jakvkuchyni.cz v receptu!
|
Taky si při slovním spojení “králík v kuchyni” vybavíte legendární scénu z filmu Slunce, seno..., že je k obědu "zase králík"? V současné době patří králičí spíše mezi luxusní záležitost, kterou na talíři nevídáme zdaleka tak často. Králičí maso je přitom velmi zdravé, chutné, dobře stravitelné a chuťově jemné. Jak si připravit šťavnatého králíka pečeného na slanině, česneku a tymiánu prozradi Jakvkuchyni.cz v receptu!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Část slaniny nakrájíme na špalíčky.
- Ostrým a tenkým nožem uděláme do masa šikmé zářezy a do nich vložíme kousky slaniny.
- Maso dále osolíme a opepříme.
- V pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso na něm ze všech stran prudce opečeme. Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na plátky.
- Orestované maso dáme bokem a do výpeku přidáme zbytek nakrájené slaniny, cibuli a česnek a společně orestujeme.
- Nakonec do pánve přilijeme trochu vody..
- Opečenou cibuli s výpekem přelijeme do pekáče, na ni položíme maso, přidáme několik snítek čerstvého tymiánu a trochu podlijeme.
- Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 90 minut. Na posledních 15 minut alobal sundáme.
- Podáváme s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem, nebo šiškami.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Při pečení dávejme pozor, abychom maso příliš nevysušili - pečeme ho přikryté a ideálně prošpikované slaninou.
Slupky od česneku a cibule můžeme vytřídit do bioodpadu, ale zapamatujte si, že tam nepatří odřezky masa, ani kosti - takový odpad patří do směsného odpadu. Více v článku Rady a tipy, jak třídit a využít bioodpad.