Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
|
Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
180 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
Ořechová náplň
ořechy
180g
mleté
mléko
200ml
strouhanka
80g
cukr
80g
moučka
Tvarohová náplň
tvaroh
300g
cukr moučka
80g
vejce
2ks
máslo
2 lžíce
na pomazání formy
hrubá mouka
na vysypání formy
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme těsto.
- Do vlažného mléka přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobíme droždí – přikryjeme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, kůru z citronu, přelijeme kvásek a nakonec vložíme nakrájené máslo a vypracujeme polotuhé těsto.
- Přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 90 minut.
- Mezitím si připravíme všechny náplně. Ořechová náplň: do kastrůlku nalijeme mléko a vaříme, poté přidáme ořechy, cukr, strouhanku a přivedeme k varu. Neustále mícháme do zhoustnutí náplně. Odstavíme a necháme vychladnout. Maková náplň: do kastrůlku nalijeme mléko a vaříme, poté přidáme mák, cukr, strouhanku a přivedeme k varu. Neustále mícháme do zhoustnutí náplně. Odstavíme a necháme vychladnout. Povidlová náplň: povidla rozmícháme se lžičkou rumu a skořicí. Tvarohová náplň: tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a vajíčky.
- Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Po vykynutí si těsto rozdělíme na 5 kousků – 1 kousek připravíme větší, protože bude potřeba vyložit celou formu a je nutné, aby těsto přesahovalo i okraje formy. Z největšího kousku vyválíme tenký kruh podle rozměrů formy – pomocí válečku přeneseme těsto do formy.
- Na dno rozetřeme ořechovou náplň.
- Z dalšího kousku těsta vyválíme kruh podle průměru a dáme na ořechovou vrstvu. Naplníme makovou náplní a opět položíme rozválený plát těsta.
- Rozetřeme povidla a položíme další plát těsta.
- Nakonec naneseme tvarohovou náplň.
- Poslední kousek těsta rozválíme a nakrájíme na proužky, ze kterých uděláme mřížku.
- Okraje těsta přesahující přes formu pomocí válečku odstraníme a okraje založíme přes mřížky.
- 2 lžíce másla rozehřejeme a potřeme jimi horní část koláče.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45 - 55 minut (podle typu trouby) dokud horní vrstva těsta nezezlátne.
- Nakonec můžeme ještě zaprášit moučkovým cukrem.