Domácí sterilovaná řepa může být pikantní, jemná nebo sladká podle vaší chuti. Tato nenápadná rostlina je elixírem zdraví a krásy. Kombinovat ji můžete se zelím, křenem nebo cuketou.
|
Domácí sterilovaná řepa může být pikantní, jemná nebo sladká podle vaší chuti. Tato nenápadná rostlina je elixírem zdraví a krásy. Kombinovat ji můžete se zelím, křenem nebo cuketou.
|
Porce
4 zavařovací sklenice
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Omytou řepu uvařte do měkka, u menšího kusu to trvá kolem půl hodiny. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na hranolky, kostičky nebo najemno nastrouhejte.
- Svařte nálev z vody, octa, soli, cukru a koření.
- Řepu naskládejte do čistých zavařovacích sklenic.
- Zalijte nálevem, uzavřete a sterilujete v hrnci vyloženém utěrkou, aby se sklenice nerozbily.
- Pro sterilizaci stačí 20 minut při 85 stupních nebo vařit 8-10 minut od bodu varu.
Nakládání do cukru Červenou řepu vařte čtvrt hodiny, oloupejte a vařte doměkka ve vodě s cukrem, vanilkou a citrónovou šťávou. Na 4 řepy počítejte s kilogramem cukru. Poté řepu nakrájejte a nálev, ve kterém se vařila, nechte odpařit na polovinu. Naskládejte řepu do čistých sklenic a zalijte svařeným cukrem.