Sladký štrúdl patří mezi nejoblíbenější sladké dezerty. Pokud patříte k těm, kdo sladké zrovna moc nemusí, máme pro vás slanou verzi závinu. Místo ovocné náplně jsme použili náplň plnou jarní zeleniny. Zeleninové náplně se dají navíc různě obměňovat a kombinovat, takže můžete popustit uzdu své kreativitě a fantazii.
|
Sladký štrúdl patří mezi nejoblíbenější sladké dezerty. Pokud patříte k těm, kdo sladké zrovna moc nemusí, máme pro vás slanou verzi závinu. Místo ovocné náplně jsme použili náplň plnou jarní zeleniny. Zeleninové náplně se dají navíc různě obměňovat a kombinovat, takže můžete popustit uzdu své kreativitě a fantazii.
|
Porce
1 nohavice štrúdlu
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
mouka
300g
polohrubá
máslo
250g
studené
voda
4 - 5lžic
studená
ocet
1lžíce
jablečný
prášek do pečiva
1/2ks
|
Pokyny
Těsto
- Nejprve si připravíme těsto – do robotu prosejeme mouku a prášek do pečiva, nakrájíme studené máslo..
- Po lžících přidáváme ocet a vodu a zpracujeme do vláčného těsta, které se bude odlepovat od mísy robotu.
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu do ledničky.
Zeleninová náplň
- Cibuli nakrájíme najemno a na oleji necháme zesklovatět.
- Stonky celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno.
- Z chřestu odkrojíme okraje, které by mohly být dřevnaté nebo nahořklé, a zbývající části nakrájíme na tenká kolečka.
- Celer a chřest přidáme k cibuli a dusíme asi 5 minut.
- Mrkve oloupeme a nastrouháme nahrubo.
- Poté přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme dalších 5 minut.
- Nakonec přidáme špenát a necháme jej trochu zvadnout, poté směs osolíme a opepříme.
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- V míse smícháme ricottu, nastrouhaný čedar a vejce a promícháme, aby se vše spojilo.
- Jakmile zeleninová směs vychladne, přimícháme k ní sýrovo-vaječnouu směs.
Štrúdl
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Nachystáme si plech a vyložíme jej pečicím papírem.
- Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
- Z první poloviny vyválíme na pomoučeném vále obdélníkový plát, silný cca 3–4 mm.
- Naneseme polovinu zeleninové směsi na ⅔ těsta a začneme zavinovat od části, na které máme nanesenou směs.
- Postupujeme opatrně, těsto je křehké a mohlo by se trhat.
- Jakmile dojdeme ke konci, potřeme okraj těsta a povrch studenou vodou a přitiskneme je k sobě, aby se těsto přilepilo k horní části závinu.
- Vodou potřeme i okraje a stočíme je dovnitř pod závin.
- Takto připravené opatrně přeneseme na plech.
- Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta a směsi.
- Nakonec si rozmícháme vajíčko s trochou vody a pomašlujeme jím oba záviny.
- Pečeme cca 30–40 minut.
- Jakmile se závin začne zbarvovat do zlatova, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.