Štrúdl s jarní zeleninou

Sladký štrúdl patří mezi nejoblíbenější sladké dezerty. Pokud patříte k těm, kdo sladké zrovna moc nemusí, máme pro vás slanou verzi závinu. Místo ovocné náplně jsme použili náplň plnou jarní zeleniny. Zeleninové náplně se dají navíc různě obměňovat a kombinovat, takže můžete popustit uzdu své kreativitě a fantazii.
Sladký štrúdl patří mezi nejoblíbenější sladké dezerty. Pokud patříte k těm, kdo sladké zrovna moc nemusí, máme pro vás slanou verzi závinu. Místo ovocné náplně jsme použili náplň plnou jarní zeleniny. Zeleninové náplně se dají navíc různě obměňovat a kombinovat, takže můžete popustit uzdu své kreativitě a fantazii.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 nohavice štrúdlu
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Těsto
    mouka 300g polohrubá
    máslo 250g studené
    voda 4 - 5lžic studená
    ocet 1lžíce jablečný
Zeleninová náplň
    špenát 150g listový
    sýr 150g ricotta
    sýr 150g strouhaný čedar
    chřest 4stonky
    celer 2stonky řapíkatý
    mrkev 2ks
    vejce 2ks
    vejce 1ks žloutek
    cibule 1ks
Pokyny
Těsto
  1. Nejprve si připravíme těsto – do robotu prosejeme mouku a prášek do pečiva, nakrájíme studené máslo..
  2. Po lžících přidáváme ocet a vodu a zpracujeme do vláčného těsta, které se bude odlepovat od mísy robotu.
  3. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu do ledničky.
Zeleninová náplň
  1. Cibuli nakrájíme najemno a na oleji necháme zesklovatět.
  2. Stonky celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Z chřestu odkrojíme okraje, které by mohly být dřevnaté nebo nahořklé, a zbývající části nakrájíme na tenká kolečka.
  4. Celer a chřest přidáme k cibuli a dusíme asi 5 minut.
  5. Mrkve oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  6. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a dusíme dalších 5 minut.
  7. Nakonec přidáme špenát a necháme jej trochu zvadnout, poté směs osolíme a opepříme.
  8. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  9. V míse smícháme ricottu, nastrouhaný čedar a vejce a promícháme, aby se vše spojilo.
  10. Jakmile zeleninová směs vychladne, přimícháme k ní sýrovo-vaječnouu směs.
Štrúdl
  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. Nachystáme si plech a vyložíme jej pečicím papírem.
  3. Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
  4. Z první poloviny vyválíme na pomoučeném vále obdélníkový plát, silný cca 3–4 mm.
  5. Naneseme polovinu zeleninové směsi na ⅔ těsta a začneme zavinovat od části, na které máme nanesenou směs.
  6. Postupujeme opatrně, těsto je křehké a mohlo by se trhat.
  7. Jakmile dojdeme ke konci, potřeme okraj těsta a povrch studenou vodou a přitiskneme je k sobě, aby se těsto přilepilo k horní části závinu.
  8. Vodou potřeme i okraje a stočíme je dovnitř pod závin.
  9. Takto připravené opatrně přeneseme na plech.
  10. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta a směsi.
  11. Nakonec si rozmícháme vajíčko s trochou vody a pomašlujeme jím oba záviny.
  12. Pečeme cca 30–40 minut.
  13. Jakmile se závin začne zbarvovat do zlatova, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*