Šunkofleky patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Mnoho z nás je má spojené se školní jídelnou nebo s prázdninami u babičky. Připravte si skvělé šunkofleky doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz - jen se po nich zapráší!
|
Šunkofleky patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Mnoho z nás je má spojené se školní jídelnou nebo s prázdninami u babičky. Připravte si skvělé šunkofleky doma podle receptu od Jakvkuchyni.cz - jen se po nich zapráší!
|
![]() |
Porce
6 porcí
|
![]() |
Doba přípravy
25 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Uzené maso vložíme do vody a uvaříme do měkka. Vodu nevyléváme, ale ponecháme si ji na přípravu těstovin.
- Vodu, ve které jsme vařili maso, přivedeme k varu, osolíme ji (není třeba tolik, protože bude slaná od masa) a uvaříme v ní fleky dle návodu.
- Uvařené uzené maso nakrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme najemno.
- V pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso spolu s cibulí na ní opečeme lehce dozlatova.
- Uvařené fleky slijeme a přendáme do větší mísy. Přidáme opečené maso s cibulí a zamícháme. Ochutnáme a dle potřeby osolíme a opepříme.
- Do další mísy rozklepneme vejce, přidáme smetanu a prošleháme. Poté také přilijeme do směsi fleků a masa a zamícháme.
- Zapékací mísu lehce potřeme olejem a vysypeme strouhankou a poté do ní přendáme fleky
- Šunkofleky pečeme v předehřáté troubě na cca 190 stupňů dozlatova.
- Před podáváním můžeme posypat čerstvě nasekanou pažitkou.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Podáváme s kyselou okurkou. A jak se říká, nejlepší jsou věci domácí, které si ochutíme podle nás. Proč jsou nakládané okurky zdravé a recept na jejich přípravu najdete v článku Okurky v nálevu - nakládačka pro naše zdraví.
Pokud si koupíme fleky v plastovém sáčku, nezapomene ho vytřídit do kontejneru označeného žlutou samolepkou na plasty. Obsah kelímku od smetany stačí pořádně vyprázdnit (vylít, můžeme vytřít například použitou papírovou kuchyňskou utěrku) a může putovat do žlutého kontejneru, hliníková víčka vytřídíme nejlépe do sběrných nádob na kovy.