Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
|
Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
|
Porce
10 plátků
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
Korpus
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny – může to trvat až 10 minut.
- Zvlášť vyšleháme bílky do pevného sněhu.
- Jakmile je sníh tuhý, vmícháme ho do žloutkové směsi.
- Nakonec do ní po lžičkách jemně zamícháme mouku.
- Větší plech vyložíme pečicím papírem, který potřeme olejem.
- Těsto vylijeme na papír a dáme péct na cca 10–15 minut (dozlatova).
- Připravíme si velkou čistou utěrku, kterou navlhčíme. Položíme ji na horký korpus, překlopíme a z korpusu odstraníme pečicí papír.
- Takto připravený korpus zabalíme i s utěrkou do ruličky a necháme ho úplně vystydnout.
Tvoříme roládu
- Jakmile korpus vystydne, rozvineme jej a potřeme povidly.
- Naneseme část krému a poklademe nakrájenými švestkami.
- Na švestky můžeme nanést zbylý krém anebo si jej nechat na potření stočené rolády.
- Roládu pevně zavineme. Můžeme ji potřít zbylou částí krému anebo pocukrovat moučkovým cukrem.
- Dáme vychladit do lednice.
Náplň
- Mezitím si připravíme a na kousky nakrájíme švestky.
- Mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme šlehačku a vyšleháme hladký krém.
- Povidla smícháme s javorovým sirupem, aby se dala dobře natírat na těsto.