Autentická indická večeře s receptem na Tandoori kuře, čočkový salát a mátu raitu je jídlo ve kterém se kombinuje výrazné koření a čerstvé ingredience, jež společně vytváří chuťový zážitek. Marinovaná kuřecí stehna v jogurtu a tandoori koření jsou dokonale šťavnatá, čočkový salát dodá svěžest a mátová raita příjemně zjemní pikantní chuť kuřete. Nenechte si ujít originální recept pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost od Jakvkuchyni.cz.
|
Autentická indická večeře s receptem na Tandoori kuře, čočkový salát a mátu raitu je jídlo ve kterém se kombinuje výrazné koření a čerstvé ingredience, jež společně vytváří chuťový zážitek. Marinovaná kuřecí stehna v jogurtu a tandoori koření jsou dokonale šťavnatá, čočkový salát dodá svěžest a mátová raita příjemně zjemní pikantní chuť kuřete. Nenechte si ujít originální recept pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Tandoori kuře
kuřecí maso
4ks
stehna
jogurt
350g
bílý, např. řeckého typu
olej
50ml
rostlinný
tandoori masala
30g
koření
Garam masala
5g
koření
kmín
5g
římský mletý
koriandr
5g
mletý
zázvor
5g
mletý
limetka
1
na šťávu
Čočkový salát
čočka
250g
Beluga, v suchém stavu, propláchnutá
kedlubna
100g
nakrájené na malé kostičky
mrkev
100g
nakrájené na malé kostičky
okurka
100g
salátová, nakrájené na malé kostičky
koriandr
50g
stonky krájené najemno, listy celé
Chunky chat masala
15g
koření
kmín
5g
římský mletý
citrón
2ks
citronová šťáva a kůra
chilli
1ks
feferonky červené, nakrájená na nudličky
|
Pokyny
Tandoori kuře
- Kuřecí stehna důkladně osolíme, opepříme z obou stran.
- Vedle v misce připravíme tandoori marinádu.
- Smícháme bílý jogurt se vším kořením, přilijeme rostlinný olej, limetovou šťávu a promícháme.
- Kuřecí stehna řádně obalíme v marinádě, přikryjeme potravinářskou fólií a uchováme v lednici marinované minimálně 24 hodin.
Čočkový salát
- Beluga čočku propláchneme, vycedíme a znovu zalijeme čistou vodou.
- Osolíme a vaříme do měkka. Bude to trvat cca 20 minut.
- Slijeme z vroucí vody a necháme vychladnout.
- Kedlubnu, mrkev a salátovou okurku (okurku necháme se slupkou) nakrájíme na malé kostičky a přidáme k uvařené čočce.
- Stonky z koriandru nakrájíme najemno a přidáme také do čočky.
- Listy si schováme na ozdobu.
- Chilli feferonku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky, část zamícháme s čočkou a zbytek necháme na ozdobu.
- Čočkový salát dochutíme kořením Chunky chat masala a mletým římským kmínem.
- Přidáme kůru a šťávu ze dvou citrónů, osolíme, opepříme a promícháme.
- Nakonec ozdobíme listy koriandru a krájeným chilli.
Mátový jogurt
- Na přípravu raity použijeme hustý bílý jogurt, který přendáme do misky.
- Nakrájíme najemno mrkev a salátovou okurku i se slupkou a přidáme k jogurtu.
- Obereme lístky máty, které také nakrájíme najemno a vmícháme do jogurtu.
- Nastrouháme kůru z jednoho citrónu a následně vymačkáme šťávu.
- Přidáme koření římský kmín a koriandr mletý, osolíme a vše dohromady promícháme.
- 24 hodin marinovaná kuřecí stehna dáme na pekáč a přikryjeme alobalem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme přikryté 30 minut.
- Po půl hodině sundáme alobal a pečeme na stejnou teplotu odkryté dalších 10 minut.
- Po 40 minutách by měla být kuřecí stehna propečená až ke kosti, ale stále šťavnatá.
- Zároveň by měla mít hezky opečenou barvu, jako když je vytáhneme z tandoori pece.
- Po upečení můžeme podávat s kořeněným čočkovým salátem a mátovou raitou. Pro osvěžení přidáme půlku limetky na zakápnutí masa.
Kelímek od jogurtu je třeba důkladně vyprázdnit (vylít, nebo vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou) a následně jej vyhodit do kontejner označeného žlutou samolepkou. Hliníková víčka patří do speciálních sběrných nádob na kovy.