Tarte tatin s hruškami a gorgonzolou

Tarte tatin, čili obrácený koláč, patří snad k nejznámějším francouzským koláčům. Jeho vznik je přisuzován sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich zapomněla dát pod jablka těsto. Vyřešila to tak, že jablka těstem přikryla. Jedná se tedy v podstatě o obrácený koláč. Na jeho přípravu můžeme použít v podstatě jakékoli ovoce, dokonce jej můžeme připravit i naslano. Jakvkuchyni.cz přináší recept se skvělou chuťovou kombinací hrušek a sýra s modrou plísní. Jak na to?
  • Encyklopedie
Tarte tatin, čili obrácený koláč, patří snad k nejznámějším francouzským koláčům. Jeho vznik je přisuzován sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich zapomněla dát pod jablka těsto. Vyřešila to tak, že jablka těstem přikryla. Jedná se tedy v podstatě o obrácený koláč. Na jeho přípravu můžeme použít v podstatě jakékoli ovoce, dokonce jej můžeme připravit i naslano. Jakvkuchyni.cz přináší recept se skvělou chuťovou kombinací hrušek a sýra s modrou plísní. Jak na to?
  • Encyklopedie
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
8 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
60 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hladká mouka 250gramů
    máslo 125gramů studené
    voda 50ml
    žloutek 1ks
    sůl 1špetka
Náplň
    niva 250gramů gorgonzoly (sýru s modrou plísní)
    cukr krupice 150gramů
    máslo 50gramů
    hruška 8ks
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme křehké těsto.
  2. V míse smícháme mouku se solí
  3. Máslo nakrájíme na malé kostičky a prsty ho promneme s moukou, dokud se nevytvoří drobenka.
  4. Přidáme žloutek, zapracujeme.
  5. Poté po lžících přidáváme vodu a než přidáme další lžíci, pečlivě vodu zapracujeme.
  6. Jakmile vznikne hladké nelepivé těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na 1 hodinu odležet do chladničky.
  7. Mezitím si připravíme náplň.
  8. Hrušky oloupeme a rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky.
  9. Než budeme vyndávat těsto z lednice, v keramické nebo litinové formě necháme na sporáku zkaramelizovat cukr, dokud nezíská krásnou jantarovou barvu.
  10. Až bude cukr rozpuštěný, přidáme máslo nakrájené na kousky a necháme rozpustit.
  11. Formu odstavíme ze sporáku a do horkého karamelu položíme hrušky.
  12. Do mezer mezi hruškami vložíme kousky gorgonzoly.
  13. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku a překryjeme směs ve formě.
  14. Okraje zatlačíme po obvodu formy směrem dolů.
  15. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 45 minut.
  16. Po upečení necháme koláč 5 minut odpočinout a poté jej z formy vyklopíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*