Tarte tatin, čili obrácený koláč, patří snad k nejznámějším francouzským koláčům. Jeho vznik je přisuzován sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich zapomněla dát pod jablka těsto. Vyřešila to tak, že jablka těstem přikryla. Jedná se tedy v podstatě o obrácený koláč. Na jeho přípravu můžeme použít v podstatě jakékoli ovoce, dokonce jej můžeme připravit i naslano. Jakvkuchyni.cz přináší recept se skvělou chuťovou kombinací hrušek a sýra s modrou plísní. Jak na to?
|
Tarte tatin, čili obrácený koláč, patří snad k nejznámějším francouzským koláčům. Jeho vznik je přisuzován sestrám Tatinovým, kdy jedna z nich zapomněla dát pod jablka těsto. Vyřešila to tak, že jablka těstem přikryla. Jedná se tedy v podstatě o obrácený koláč. Na jeho přípravu můžeme použít v podstatě jakékoli ovoce, dokonce jej můžeme připravit i naslano. Jakvkuchyni.cz přináší recept se skvělou chuťovou kombinací hrušek a sýra s modrou plísní. Jak na to?
|
Suroviny
hladká mouka
250gramů
máslo
125gramů
studené
voda
50ml
žloutek
1ks
sůl
1špetka
Náplň
niva
250gramů
gorgonzoly (sýru s modrou plísní)
cukr krupice
150gramů
máslo
50gramů
hruška
8ks
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme křehké těsto.
- V míse smícháme mouku se solí
- Máslo nakrájíme na malé kostičky a prsty ho promneme s moukou, dokud se nevytvoří drobenka.
- Přidáme žloutek, zapracujeme.
- Poté po lžících přidáváme vodu a než přidáme další lžíci, pečlivě vodu zapracujeme.
- Jakmile vznikne hladké nelepivé těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na 1 hodinu odležet do chladničky.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Hrušky oloupeme a rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky.
- Než budeme vyndávat těsto z lednice, v keramické nebo litinové formě necháme na sporáku zkaramelizovat cukr, dokud nezíská krásnou jantarovou barvu.
- Až bude cukr rozpuštěný, přidáme máslo nakrájené na kousky a necháme rozpustit.
- Formu odstavíme ze sporáku a do horkého karamelu položíme hrušky.
- Do mezer mezi hruškami vložíme kousky gorgonzoly.
- Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenkou placku a překryjeme směs ve formě.
- Okraje zatlačíme po obvodu formy směrem dolů.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 45 minut.
- Po upečení necháme koláč 5 minut odpočinout a poté jej z formy vyklopíme.