Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
|
Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Pokud nemáme fazole v plechovce, namočíme čerstvé fazole zhruba na 7 hodin do vody. Můžeme je tam nechat i přes noc.
- Poté vodu slijeme a fazole dáme do nového hrnce s horkou vodou a chviličku povaříme - stačí 1 minuta.
- Vodu opět slijeme.
- Změklé fazole dáme do nové horké vody přidáme maso a pepř a vše pomalu vaříme.
- Zatímco se nám spolu vaří maso a fazole, nastrouháme mrkev a brambory. Když vidíme, že je maso dovařené, tyto dvě ingredience do směsi přidáme.
- Nakonec přidáme rajčatový protlak a necháme směs ještě chvíli vařit.
- Nakrájíme cibuli na drobné kousky a osmahneme ji na slunečnicovém oleji. V momentě, kdy cibulka začne krásně vonět, sundáme pánvičku ze sporáku a přidáme červenou papriku.
- Hotovou směs přidáme k fazolím a masu.
- Pokud se nám zdá polévka málo slaná, přidáme čubricu a sůl. Pár minut ještě povaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.
Třídící okénko
Pokud pro vaření použijete fazole v konzervě, vyhoďte prázdnou a očištěnou konzervu do kovového odpadu, který se třídí do šedých kontejnerů. Patří do nich třídit také víčka od jogurtů, plechovky od piva, alobal, plechové hrnce nebo hliníkové příbory - vše bez nečistot.