Tradiční bulharské jídlo – bob čorba

Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    fazole 150g
    brambor 2ks
    mrkev 1ks
    cibule 1ks
    petržel 1lžíce čerstvá
    paprika 1lžička mletá
    čubrica sušená
    koření černé
    olej slunečnicový
Pokyny
  1. Pokud nemáme fazole v plechovce, namočíme čerstvé fazole zhruba na 7 hodin do vody. Můžeme je tam nechat i přes noc.
  2. Poté vodu slijeme a fazole dáme do nového hrnce s horkou vodou a chviličku povaříme - stačí 1 minuta.
  3. Vodu opět slijeme.
  4. Změklé fazole dáme do nové horké vody přidáme maso a pepř a vše pomalu vaříme.
  5. Zatímco se nám spolu vaří maso a fazole, nastrouháme mrkev a brambory. Když vidíme, že je maso dovařené, tyto dvě ingredience do směsi přidáme.
  6. Nakonec přidáme rajčatový protlak a necháme směs ještě chvíli vařit.
  7. Nakrájíme cibuli na drobné kousky a osmahneme ji na slunečnicovém oleji. V momentě, kdy cibulka začne krásně vonět, sundáme pánvičku ze sporáku a přidáme červenou papriku.
  8. Hotovou směs přidáme k fazolím a masu.
  9. Pokud se nám zdá polévka málo slaná, přidáme čubricu a sůl. Pár minut ještě povaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.

Třídící okénko

Pokud pro vaření použijete fazole v konzervě, vyhoďte prázdnou a očištěnou konzervu do kovového odpadu, který se třídí  do šedých kontejnerů. Patří do nich třídit také víčka od jogurtů, plechovky od piva, alobal, plechové hrnce nebo hliníkové příbory - vše bez nečistot.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*