Součástí štědrovečerní hostiny by rozhodně měla být polévka. Někde se podává zelňačka, poctivá hrachovka nebo polévka s houbami. Tou nejvíce tradiční je ale rybí - kapří polévka. Připravte si ji podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Součástí štědrovečerní hostiny by rozhodně měla být polévka. Někde se podává zelňačka, poctivá hrachovka nebo polévka s houbami. Tou nejvíce tradiční je ale rybí - kapří polévka. Připravte si ji podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
hlava /bez žaber a očí/
1ks
ocas a vnitřnosti z kapra
mrkev
1ks
petržel
1ks
cibule
1ks
bobkový list
1ks
nové koření
4kuličky
pepř
5kuliček
hladká mouka
2lžíce
celer
1/4ks
menší
|
Pokyny
- Očištěnou hlavu i s ocasem dáme do cca 1 litru osolené vody a vaříme je spolu s kořením – bobkovým listem, novým kořením, pepřem a cibulí (pokud máme i odřezky kořenové zeleniny, tak je také přidáme).
- Vaříme, dokud není maso měkké (trvá do cca 20-30 minut).
- Vývar přecedíme – dáváme pozor, aby v něm nezůstaly kosti.
- Z hlavy obereme maso a dáme ho bokem.
- V hrnci rozehřejeme lžíci másla a orestujeme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu (případně ji pokrájíme na velmi malé kousky).
- Přidáme mouku a ještě chvíli společně opékáme.
- Nakonec přilijeme vývar, přidáme rybí vnitřnosti a dochutíme špetkou muškátové květu.
- Polévku vaříme cca 20 minut.
- Na závěr dáme do polévky obrané rybí maso, dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s čerstvou petrželkou a krutonky z bílého pečiva.
Po odstranění rybích šupin je vyhodíme do směsného odpadu. Hlavy, ocasní části a kosti ryb, které nevyužijeme při přípravě pokrmu, jsou bioodpad a mohou být kompostovány.