Plné košíky třešní většinou putují do marmelád a koláčů. Klasikou mezi třešňovými koláči je určitě bublanina, ale nebojte se vyzkoušet i nové recepty. Třeba tuto křehkou galette neboli galetku.
|
Plné košíky třešní většinou putují do marmelád a koláčů. Klasikou mezi třešňovými koláči je určitě bublanina, ale nebojte se vyzkoušet i nové recepty. Třeba tuto křehkou galette neboli galetku.
|
Porce
1 galetka
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a studené máslo a vytvoříme drobenku.
- K sypké směsi z drobenky přidáváme po lžících vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Nemělo by být lepivé.
- Zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
- Mezitím vypeckujeme třešně.
- Zasypeme je cukrem a škrobem a necháme chvíli odpočinout.
- Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- Těsto vyndáme z ledničky a na pomoučněném vále vyválíme cca 5 mm tlustou placku.
- Pomocí většího talíře můžeme vykrojit pravidelné kolo anebo vytvoříme galetku z nepravidelné placky.
- Pomocí válečku opatrně placku přeneseme na plech.
- Doprostřed rozprostřeme třešně. Od okrajů necháme volno cca 5 cm.
- Volný okraj postupně začínáme přehýbat na třešňovou směs.
- Galetku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Dáme péct cca na 35–40 minut.
- Po upečení můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.