Trhané krůtí maso s kapustou a lokšemi

Tradiční lokše se připravují ze 4 surovin. Na první pohled obyčejné jídlo můžeme připravovat na sladko (např. s povidly a mákem), ale skvěle chutnají také s krůtím, kachním nebo husím masem. A chybět nesmí samozřejmě typicky podzimní surovina jako zelí nebo kapusta. Jak si připravit lokše s kapustou a trhaným krůtím masem zjistíte v receptu na Jakvkuchyni.cz!
Tradiční lokše se připravují ze 4 surovin. Na první pohled obyčejné jídlo můžeme připravovat na sladko (např. s povidly a mákem), ale skvěle chutnají také s krůtím, kachním nebo husím masem. A chybět nesmí samozřejmě typicky podzimní surovina jako zelí nebo kapusta. Jak si připravit lokše s kapustou a trhaným krůtím masem zjistíte v receptu na Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    krůtí maso 1kg stehenní řízky
    brambor 1kg
    kapusta 500g
    slanina 100g
    sůl 8g
    česnek 3stroužky
    cibule 2ks červená
    cibule 1ks
    kmín 1lžička
    sádlo husí nebo kachní
    petrželka čerstvá
Pokyny
  1. Nejprve připravíme trhané krůtí maso. V hrnci rozehřejeme olej, nakrájené krůtí maso na několik kusů osolíme, přidáme kmín a zprudka ho orestujeme.
  2. Když je maso orestované, dáme ho bokem a ve výpeku opečeme nakrájenou slaninu, cibuli a nasekaný česnek.
  3. Z kapusty vyřízneme košťál a zbytek nakrouháme.
  4. Nakrájenou kapustu přendáme do cedníku, promačkáme prsty, aby změkla a spaříme ji asi litrem vroucí vody.
  5. Takto připravenou kapustu přidáme do hrnce s orestovanou slaninou, cibulí a česnekem a vše začneme společně dusit. Směs trochu podleme a do hrnce vrátíme také maso.
  6. Maso kontrolujeme, případně podlijeme a dusíme, dokud není měkké.
  7. Jakmile změkne, vyndáme ho a natrháme vidličkami na menší kousky.
  8. Pokud chceme, aby mělo maso výraznější chuť, tak ho ještě krátce opečeme a až poté vrátíme ke kapustě.
  9. A jak si připravit lokše? Brambory ve slupce uvaříme doměkka, necháme je vychladnout a poté je oloupeme tupým nožem a nastrouháme na jemném struhadle.
  10. Dále přidáme prosetou mouku a sůl.
  11. Ze směsi vypracujeme těsto, které rozdělíme na 10 částí, ze kterých vytvarujeme kuličky a ty poté vyválíme na tenkou placku.
  12. Placky restujeme na sucho na pánvi, hotové lokše potřeme sádlem.
  13. Takto připravené je naplníme kapustou a trhaným masem a ozdobíme nasekanou petrželkou a osmahnutou červenou cibulí.

Pokud si koupíme kuřecí maso v plastovém obalu, nezapomene ho prázdný vytřídit do žlutého kontejneru na plasty. Prázdné plastové láhve od oleje můžeme použít ke sbírání vychladlých kuchyňských olejů, a až se naplní, vytřídíme je do speciálních sběrných nádob. Více v článku Jak třídit oleje, léky, elektrospotřebiče a baterie?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*