Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!
|
Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!
|
Porce
10 knedlíčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Žahour
smetana ke šlehání
150ml
zakysaná smetana
150ml
moučkový cukr
50g
borůvky
1/2kg
|
Pokyny
Příprava žahouru
- Nejprve si připravte omáčku na knedlíky, které se říká žahour.
- Borůvky zbavte drobných lístků a nečistot, propláchněte je na sítu a nechte okapat.
- Do mixéru vložte obě smetany, přimíchejte cukr a vše dobře rozšlehejte.
- Pak vsypte ¾ borůvek a znovu krátce mixujte.
- Na závěr vsypte zbytek borůvek vcelku a už jen promíchejte.
- Nechte žahour rozležet a mezitím si připravte tvarohové knedlíky.
Tvarohový knedlík
- Smíchejte v misce tvarohy s vejci a špetkou soli a vše třete, dokud se nespojí.
- Pak postupně přisypávejte krupičku, až vznikne nepříliš tuhé těsto.
- Polévkovou lžící namočenou do studené vody z něj vykrajujte kousky, které rukou formujte do tvaru menších kuliček a ty pokládejte na prkénko vysypané hrubou moukou nebo krupičkou.
- Dejte vařit vodu do hrnce, a když bublá, vložte do ní najednou všechny knedlíčky, které vařte cca 5 minut (dokud nevyplavou na povrch).
- Pak je opatrně vylovte, nechte okapat na sítu a rovnou je rozdělte na talíře.
- Pak je polijte připraveným žahourem.
Pokud si chcete připravit pravý žahour, tak jak se dělal třeba na Šumavě nebo na Jindřichohradecku, nechte borůvky nejprve rozvařit s trochou másla a vody, a až pak je přimíchejte do smetanového základu.