Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!
Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 knedlíčků
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    krupička 400g
    tvaroh 2balíčky měkký
    vejce 2ks
Pokyny
Příprava žahouru
  1. Nejprve si připravte omáčku na knedlíky, které se říká žahour.
  2. Borůvky zbavte drobných lístků a nečistot, propláchněte je na sítu a nechte okapat.
  3. Do mixéru vložte obě smetany, přimíchejte cukr a vše dobře rozšlehejte.
  4. Pak vsypte ¾ borůvek a znovu krátce mixujte.
  5. Na závěr vsypte zbytek borůvek vcelku a už jen promíchejte.
  6. Nechte žahour rozležet a mezitím si připravte tvarohové knedlíky.
Tvarohový knedlík
  1. Smíchejte v misce tvarohy s vejci a špetkou soli a vše třete, dokud se nespojí.
  2. Pak postupně přisypávejte krupičku, až vznikne nepříliš tuhé těsto.
  3. Polévkovou lžící namočenou do studené vody z něj vykrajujte kousky, které rukou formujte do tvaru menších kuliček a ty pokládejte na prkénko vysypané hrubou moukou nebo krupičkou.
  4. Dejte vařit vodu do hrnce, a když bublá, vložte do ní najednou všechny knedlíčky, které vařte cca 5 minut (dokud nevyplavou na povrch).
  5. Pak je opatrně vylovte, nechte okapat na sítu a rovnou je rozdělte na talíře.
  6. Pak je polijte připraveným žahourem.

Pokud si chcete připravit pravý žahour, tak jak se dělal třeba na Šumavě nebo na Jindřichohradecku, nechte borůvky nejprve rozvařit s trochou másla a vody, a až pak je přimíchejte do smetanového základu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*