Uzený vepřový ocásek s čočkou a kořenovou zeleninou

Toto jídlo se vařilo ve školní jídelně, nebo se podávalo k nedělnímu obědu u babičky. Při nákupu masa na tuto klasiku doporučujeme vybírat vepřové ocásky masitější, tedy i s částí křížové kosti, ze které lze odříznout i větší celistvé plátky masa. Připravte si uzený vepřový ocásek s čočkou a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz! Jak na to?
Toto jídlo se vařilo ve školní jídelně, nebo se podávalo k nedělnímu obědu u babičky. Při nákupu masa na tuto klasiku doporučujeme vybírat vepřové ocásky masitější, tedy i s částí křížové kosti, ze které lze odříznout i větší celistvé plátky masa. Připravte si uzený vepřový ocásek s čočkou a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz! Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    porce 4
    čočka 500g
    vepřový ocásek 1ks masitý uzený
    cibule 1ks
    mrkev 1ks velká
    petržel 1ks menší
    ocet 3lžíce
Pokyny
  1. Ocásek vložíme do vody a vaříme cca hodinu (čas vaření můžeme zkrátit, když použijeme tlakový hrnec, ve kterém bude maso hezky měkké už za 30 minut).
  2. Po uvaření necháme maso zchladnout, nakrájíme ho (vyjmeme kost) a obereme zbylé kousky masa.
  3. Čočku uvaříme dle návodu.
  4. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo ghí.
  5. Mrkev a petržel očistíme, oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky a orestujeme na ghí. Zelenina musí lehce změknout. Pokud se začne připalovat, tak ji podlijeme vodou, nebo vývarem z ocásku.
  6. V další pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli.
  7. Uvařenou čočku slijeme, přidáme ji k orestované zelenině, přisypeme také opečenou cibuli a bobkový list.
  8. Dochutíme solí, pepřem a octem, který necháme chvíli odpařit vařením.
  9. Servírujeme s nakrájeným (případně ještě opečeným masem) a vejcem.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Z vývaru z uzeného masa můžeme připravit uzenou polévku s kroupami.
Pokud nemáme času nazbyt, můžeme sáhnout po předvařené čočce, která se nemusí předem namáčet a je uvařená za 15 minut.

Plastový sáček od čočky můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Rostlinné části - jako slupky od cibule, mrkve a petržele patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad. I slupky od zeleniny můžeme v kuchyni skvěle využít - třeba k přípravě zeleninových chipsů. Další inspiraci najdete v seriálu Vaříme beze zbytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*