Toto jídlo se vařilo ve školní jídelně, nebo se podávalo k nedělnímu obědu u babičky. Při nákupu masa na tuto klasiku doporučujeme vybírat vepřové ocásky masitější, tedy i s částí křížové kosti, ze které lze odříznout i větší celistvé plátky masa. Připravte si uzený vepřový ocásek s čočkou a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz! Jak na to?
|
Toto jídlo se vařilo ve školní jídelně, nebo se podávalo k nedělnímu obědu u babičky. Při nákupu masa na tuto klasiku doporučujeme vybírat vepřové ocásky masitější, tedy i s částí křížové kosti, ze které lze odříznout i větší celistvé plátky masa. Připravte si uzený vepřový ocásek s čočkou a kořenovou zeleninou podle receptu od Jakvkuchyni.cz! Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Ocásek vložíme do vody a vaříme cca hodinu (čas vaření můžeme zkrátit, když použijeme tlakový hrnec, ve kterém bude maso hezky měkké už za 30 minut).
- Po uvaření necháme maso zchladnout, nakrájíme ho (vyjmeme kost) a obereme zbylé kousky masa.
- Čočku uvaříme dle návodu.
- V hlubší pánvi rozehřejeme máslo ghí.
- Mrkev a petržel očistíme, oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky a orestujeme na ghí. Zelenina musí lehce změknout. Pokud se začne připalovat, tak ji podlijeme vodou, nebo vývarem z ocásku.
- V další pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli.
- Uvařenou čočku slijeme, přidáme ji k orestované zelenině, přisypeme také opečenou cibuli a bobkový list.
- Dochutíme solí, pepřem a octem, který necháme chvíli odpařit vařením.
- Servírujeme s nakrájeným (případně ještě opečeným masem) a vejcem.
TIP od Jakvkuchyni.cz: Z vývaru z uzeného masa můžeme připravit uzenou polévku s kroupami.
Pokud nemáme času nazbyt, můžeme sáhnout po předvařené čočce, která se nemusí předem namáčet a je uvařená za 15 minut.
Plastový sáček od čočky můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Rostlinné části - jako slupky od cibule, mrkve a petržele patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad. I slupky od zeleniny můžeme v kuchyni skvěle využít - třeba k přípravě zeleninových chipsů. Další inspiraci najdete v seriálu Vaříme beze zbytku.