Hlíva ústřičná patří mezi houby, které má mnoho z nás v oblibě. A i když to na první pohled nevypadá, má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Tak třeba posiluje imunitu, má antioxidační účinky, snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol atd. Navíc ji lze použít k přípravě mnoha receptů i pro mnohotvárnost jejího zpracování: můžeme ji sušit, péct nebo smažit jako ostatní houby. Díky vynikajícímu poměru tuků, bílkovin a vlákniny je velmi oblíbená třeba při dietách, nebo odlehčené stravě. K nejoblíbenějším receptům z hlívy ústřičné patří nejspíš falešná dršťková polévka nebo hlívový guláš, neméně vynikající je však ve vaječné omeletě, kterou si spolu dnes připravíme.
|
Hlíva ústřičná patří mezi houby, které má mnoho z nás v oblibě. A i když to na první pohled nevypadá, má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Tak třeba posiluje imunitu, má antioxidační účinky, snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol atd. Navíc ji lze použít k přípravě mnoha receptů i pro mnohotvárnost jejího zpracování: můžeme ji sušit, péct nebo smažit jako ostatní houby. Díky vynikajícímu poměru tuků, bílkovin a vlákniny je velmi oblíbená třeba při dietách, nebo odlehčené stravě. K nejoblíbenějším receptům z hlívy ústřičné patří nejspíš falešná dršťková polévka nebo hlívový guláš, neméně vynikající je však ve vaječné omeletě, kterou si spolu dnes připravíme.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
10 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Vejce ušleháme a dochutíme solí a pepřem.
- Cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme na pánvi potřené máslem.
- Hlívu natrháme na proužky a přidáme k cibulce, orestujeme.
- Směs zalijeme vyšlehanými vejci, posypeme nasekanou petrželkou a usmažíme omeletu.
- Hotovou omeletu srolujeme a podáváme s chlebem nebo se zeleninovým salátem.