Vaječný koňak nechutná skvěle jen o svátcích, ale naše mlsné jazýčky si na něm rády pochutnají celoročně (třeba v alžírské kávě, v koňakové špičce, se zmrzlinou…). Výčet dobrot a možností, jak si vaječným koňakem ochutit život, je celá řada. Pokud preferujete domácí produkty (home made), tak právě vám přinášíme recept, jak si tuhle dobrotu udělat doma.
Právě proto, že přinášíme recept na domácí výrobu vaječného koňaku, je důležité dát si pozor na kvalitní tepelné zpracování vajec, abyste měli 100% jistotu zdravotní nezávadnosti. Doporučujeme vybrat co nejkvalitnější vejce, třeba z domácího chovu, která z vašeho domácího vaječného koňaku udělají nejoblíbenější nápoj.
|
Vaječný koňak nechutná skvěle jen o svátcích, ale naše mlsné jazýčky si na něm rády pochutnají celoročně (třeba v alžírské kávě, v koňakové špičce, se zmrzlinou…). Výčet dobrot a možností, jak si vaječným koňakem ochutit život, je celá řada. Pokud preferujete domácí produkty (home made), tak právě vám přinášíme recept, jak si tuhle dobrotu udělat doma.
Právě proto, že přinášíme recept na domácí výrobu vaječného koňaku, je důležité dát si pozor na kvalitní tepelné zpracování vajec, abyste měli 100% jistotu zdravotní nezávadnosti. Doporučujeme vybrat co nejkvalitnější vejce, třeba z domácího chovu, která z vašeho domácího vaječného koňaku udělají nejoblíbenější nápoj.
|
Porce
1 litr
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
smetana ke šlehání
400ml
nejméně 31 %
cukr krupice
230g
mléko
200ml
neslazené, kondenzované
rum
150 - 200ml
žloutky
5ks
vanilkový lusk
½ ks
vanilkový extrakt
několik kapek
|
Pokyny
- Do hrnce si dáme cukr, smetanu, kondenzované mléko, vanilkový extrakt a polovinu rozkrojeného vanilkového lusku.
- Vše svaříme tak, aby se nám dokonale rozpustil cukr, a odstavíme z plotny.
- Z hrnce vyndáme vanilkový lusk a necháme chvilku zchladnout.
- Mezitím si ve vodní lázni ušleháme žloutky.
- Rychle je šleháme metlou tak, aby se nesrazily.
- Tento proces děláme proto, aby žloutky nebyly v koňaku syrové.
- Šleháme chvilku do té doby, dokud v nich téměř neudržíme prst.
- Do misky se žloutky za stálého míchání postupně přiléváme směs ze smetany.
- Nakonec vše přecedíme přes jemné sítko a přilijeme tmavý rum.
- Vaječný likér skladujeme v láhvích v chladu.
Autorkou receptu je Romana Böhmová
Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.