Křehoučké cukroví v podobě vanilkových rohlíčků, to je klasika, která nesmí na vánočním stole chybět! Do těsta můžeme použít mandle, lískové nebo vlašské ořechy. Určitě bychom neměli šetřit vanilkou a klidně ji můžeme přidat i do těsta. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Meta popisek
Vanilkové rohlíčky jsou vánoční klasika! Nešetřete vanilkou, ani ořechy, budou fantastické! Recept na Jakvkuchyni.cz.
|
Křehoučké cukroví v podobě vanilkových rohlíčků, to je klasika, která nesmí na vánočním stole chybět! Do těsta můžeme použít mandle, lískové nebo vlašské ořechy. Určitě bychom neměli šetřit vanilkou a klidně ji můžeme přidat i do těsta. Jak na to prozradí recept na Jakvkuchyni.cz!
Meta popisek
Vanilkové rohlíčky jsou vánoční klasika! Nešetřete vanilkou, ani ořechy, budou fantastické! Recept na Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
30 rohlíčků
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Nejprve utřeme cukr, žloutek a máslo (práci si můžeme ulehčit v robotu).
- Přidáme rozemleté ořechy, mouku, sůl, citronovou kůru a vanilku.
- Vypracujeme hladké těsto, které dáme na několik hodin odpočinout do lednice (ideálně přes noc).
- Zhruba 20 minut před pečením těsto vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě.
- Odkrajujeme z něj malé kousky, ze kterých tvarujeme rohlíčky (uděláme malý váleček a zahneme konce dolů).
- Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.
- Hotové rohlíčky vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout (hned po vyndání z trouby jsou velmi křehké a při manipulaci by se polámaly).
- Nakonec je obalujeme v moučkovém cukru, do kterého přidáme trochu vanilky.
- S rohlíčky manipulujeme opatrně, obalujeme každý samostatně, je to křehké cukroví.
Jak třídit sáčky od mouky? Pokud je sáček čistě z papíru, šup s ním do modrého kontejneru na papírový odpad. Ale co se sáčkem, který je složený z více druhů materiálů, které nelze rozdělit? Jedná se o tzv. kombinované obaly, které obvykle patří do směsného odpadu, výjimku tvoří nápojové kartony.