Vánoční houbová nádivka

Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
forma na biskupský chlebíček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    pečivo 5ks
    houby 50g sušené
    máslo 2lžíce
    mléko 300ml
    vejce 3ks
    máslo 80g rozpuštěné
    cibule 2ks
    česnek 3stroužky
    kmín 1/2lžičky
    majoránka 1lžíce
    petržel 1hrst hladkolistá
Pokyny
  1. Housky nakrájejte na kostky a odložte je zatím stranou. Můžete použít i jiné, starší pečivo.
  2. Sušené houby spařte vroucí vodou. Mrazené houby nechte nejdříve chvíli mimo mrazničku povolit, a pak je můžete rovnou nakrájet.
  3. Nakrájejte je na menší kousky. Vodu, v níž se máčely, uchovejte na případné další použití.
  4. Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte ji na másle. Česnek buď prolisujte nebo nakrájejte na plátky.
  5. Po chvíli přidejte spařené houby a na plátky nakrájený česnek. Houbovou směs osolte, přidejte mletý pepř a kmín a nechejte ji vychladnout.
  6. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Když použijete mixér, bude směs nadýchaná. Stačí ale i obyčejná metlička.
  7. Vaječnou směsí zalijte nakrájené kostky pečiva. Čím je pečivo starší, tím delší dobu jej nechte nasáknout touto tekutinou.
  8. Přidejte houby a nakonec také majoránku s nasekanou petrželí. Směs promíchejte.
  9. Celou směs vložte do vymazané formy. Forma na biskupský chlebíček je nejvhodnější, můžete ale použít i menší formičky, třeba na muffiny.
  10. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Nádivka je hotová, když její povrch zezlátne.
  11. Houbovou nádivku podávejte nakrájenou na plátky, buď se salátem jako lehkou večeři, nebo jako přílohu k masu.

Jeden komentář k článku “Vánoční houbová nádivka”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*