Vánočka se v českých domácnostech o Vánocích peče běžně. Pokud ale chcete zkusit změnu, dejte šanci tradičnímu německému pečivu - vánoční štole. Připravuje z kynutého těsta, navíc ale voní po koření, nechybí ani kandované ovoce, rozinky a ořechy. Zkuste si upéct lahodnou vánoční štolu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Vánočka se v českých domácnostech o Vánocích peče běžně. Pokud ale chcete zkusit změnu, dejte šanci tradičnímu německému pečivu - vánoční štole. Připravuje z kynutého těsta, navíc ale voní po koření, nechybí ani kandované ovoce, rozinky a ořechy. Zkuste si upéct lahodnou vánoční štolu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
1 štola
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
mouka
650g
hladká
mléko
250ml
máslo
300g
z toho 50 na potření
mandle
100g
nasekané
rum
100ml
rozinky
200g
pomerančová kůra
100g
kandovaná
cukr
80g
droždí
1kostka
42g
vanilka
1/2lžičky
kardamom
1/4lžičky
muškátový oříšek
1/4lžičky
hřebíček
1/4lžičky
skořice
1lžička
sůl
1lžička
citrón
1ks
kůra
moučkový cukr
na obalení
|
Pokyny
- Rozinky naložíme do rumu (ideálně už den či dva předem).
- Začneme přípravou kvásku - část mléka ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme do ní sůl, zbývající cukr a koření - vše zamícháme.
- Dále přidáme změklé máslo, zbylé mléko, rozinky s rumem a nakonec přilijeme také kvásek. Vzniklou směs důkladně zamícháme.
- Pokud si chceme práci trochu ulehčit, použijeme kuchyňského robota.
- Hotové těsto necháme asi 2 hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou.
- Když je těsto vykynuté (asi dvojnásobně zvětší objem), tak ho ještě krátce propracujeme.
- Plech vyložíme pečicím papírem a z těsta vytvarujeme na plechu šišku (počítejte s tím, že je těsto je řidší a lepivější, než jsme zvyklí u vánočky).
- Vánoční štolu pečeme na 175 °C (horní a dolní ohřev) asi 65 minut - propečenost zkontrolujeme špejlí - těsto se nesmí lepit. Je třeba počítat s tím, že štola je více zploštělá, než vánočka.
- Štolu necháme jen krátce zchladnout, poté je důkladně přelijeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru.
- Štolu můžete hned servírovat nebo ji zabalte do alobalu a dejte do lednice, během 2 týdnů se ještě více rozleží.
Krabice od trvanlivého mléka jsou tzv. nápojové kartony, které správně je třídíme do kontejneru označeného oranžovou samolepkou, někde se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu.