Vánoční štola

Vánočka se v českých domácnostech o Vánocích peče běžně. Pokud ale chcete zkusit změnu, dejte šanci tradičnímu německému pečivu - vánoční štole. Připravuje z kynutého těsta, navíc ale voní po koření, nechybí ani kandované ovoce, rozinky a ořechy. Zkuste si upéct lahodnou vánoční štolu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Vánočka se v českých domácnostech o Vánocích peče běžně. Pokud ale chcete zkusit změnu, dejte šanci tradičnímu německému pečivu - vánoční štole. Připravuje z kynutého těsta, navíc ale voní po koření, nechybí ani kandované ovoce, rozinky a ořechy. Zkuste si upéct lahodnou vánoční štolu podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 štola
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mouka 650g hladká
    mléko 250ml
    máslo 300g z toho 50 na potření
    mandle 100g nasekané
    rum 100ml
    rozinky 200g
    pomerančová kůra 100g kandovaná
    cukr 80g
    droždí 1kostka 42g
    vanilka 1/2lžičky
    kardamom 1/4lžičky
    hřebíček 1/4lžičky
    skořice 1lžička
    sůl 1lžička
    citrón 1ks kůra
    moučkový cukr na obalení
Pokyny
  1. Rozinky naložíme do rumu (ideálně už den či dva předem).
  2. Začneme přípravou kvásku - část mléka ohřejeme, přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme do ní sůl, zbývající cukr a koření - vše zamícháme.
  4. Dále přidáme změklé máslo, zbylé mléko, rozinky s rumem a nakonec přilijeme také kvásek. Vzniklou směs důkladně zamícháme.
  5. Pokud si chceme práci trochu ulehčit, použijeme kuchyňského robota.
  6. Hotové těsto necháme asi 2 hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou.
  7. Když je těsto vykynuté (asi dvojnásobně zvětší objem), tak ho ještě krátce propracujeme.
  8. Plech vyložíme pečicím papírem a z těsta vytvarujeme na plechu šišku (počítejte s tím, že je těsto je řidší a lepivější, než jsme zvyklí u vánočky).
  9. Vánoční štolu pečeme na 175 °C (horní a dolní ohřev) asi 65 minut - propečenost zkontrolujeme špejlí - těsto se nesmí lepit. Je třeba počítat s tím, že štola je více zploštělá, než vánočka.
  10. Štolu necháme jen krátce zchladnout, poté je důkladně přelijeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru.
  11. Štolu můžete hned servírovat nebo ji zabalte do alobalu a dejte do lednice, během 2 týdnů se ještě více rozleží.

Krabice od trvanlivého mléka jsou tzv. nápojové kartony, které správně je třídíme do kontejneru označeného oranžovou samolepkou, někde se třídí v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu spolu s jiným druhem odpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*