Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
|
Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
|
Porce
20 koleček
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Mouku prosejeme do mísy.
- Přidáme žloutky, na kousky nakrájenou Heru, cukr, bílé víno, vanilku a nastrouhanou citrónovou kůru.
- Všechny ingredience vypracujeme do tuhého těsta.
- Na pomoučeném vále vyválíme placky silné asi 4 mm.
- Vykrajovátkem vykrajujeme větší kolečka.
- Do pánve nalijeme olej a kolečka v něm smažíme dozlatova.
- Horké je vyjmeme a položíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
- Ještě horká kolečka poprášíme moučkovým cukrem.
Každým rokem peču mazanec a dělám beránka, ale drchanice, jsem nikdy nedělala, aletos je určitě vyzkouším. Recept vypadá dobře.
Dobrý den Anno, děkujeme Vám 🙂 Přejeme dobrou chuť.