Jehněčí maso se u nás v kuchyni nepoužívá příliš často. Věřte ale, že právě roláda z jehněčího masa je ideální příležitostí s příchutí jara, jak oslavit Velikonoce. Tento recept přináší kombinaci lahodného jehněčího masa s bylinkami a chuťově plnou omáčkou z červeného vína. To vše doplněné o barevnou zeleninovou přílohou pro chuťovou symfonii. Jak si připravit lahodnou jehněčí roládu na víně prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Jehněčí maso se u nás v kuchyni nepoužívá příliš často. Věřte ale, že právě roláda z jehněčího masa je ideální příležitostí s příchutí jara, jak oslavit Velikonoce. Tento recept přináší kombinaci lahodného jehněčího masa s bylinkami a chuťově plnou omáčkou z červeného vína. To vše doplněné o barevnou zeleninovou přílohou pro chuťovou symfonii. Jak si připravit lahodnou jehněčí roládu na víně prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
40 minut
|
Chod
|
Suroviny
Jehněčí roláda
jehněčí kýta
1,2kg
s kostí
medvědí česnek
30g
olej
50ml
olivový
máta
50g
parmazán
30g
strouhaný
rozmarýn
20g
semínka
20g
slunečnicová
Omáčka z červeného vína
vývar
1litr
zeleninový
jehněčí kosti
0,4kg
a ořezy
červené víno
0,2l
kvalitní, suché
zelenina
0,2kg
kořenová
cukr
30g
třtinový
olej
olivový
výpek
z rolády
Zeleninová příloha
karotka
500g
barevné - oranžová, žlutá, fialová
bílá ředkev
200g
kulatá
černá ředkev
100g
(lze použít ředkvičky, kedlubnu, chřest atd.)
chorizo
kvalitní, pro pikantní chuť
|
Pokyny
- Jehněčí kýtu vykostíme a odblaníme.
- Kosti a ořez schováme do omáčky.
- Kýtu rozřízneme na plát a jemně naklepeme.
- Slunečnicová semínka na sucho opražíme na pánvi. Vložíme do mixéru společně s mátou, rozmarýnem, medvědím česnekem, parmazánem, zalijeme olivovým olejem a rozmixujeme jako pesto. Dochutíme solí a pepřem.
- Bylinkovou směsí potřeme plát kýty. Zarolujeme, svážeme kuchyňským provázkem, dáme na plech, trochu podlijeme vodou a přiklopíme alobalem.
- Přiklopené pečeme v troubě cca 2 hodiny na 160 °C.
- Pak sundáme alobal, zvedneme teplotu na 180 °C a dopečeme dozlatova.
- Kosti z kýty a masový ořez upečeme v troubě.
- V hrnci opečeme na olivovém oleji kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kusy (mrkev, celer, řapíkatý celer, žlutou cibuli).
- Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
- Přidáme opečené kosti a ořez a zalijeme červeným vínem.
- Z vína vyvaříme alkohol, přidáme výpek z rolády, vývar ze zeleninových slupek a zredukujeme.
- Stáhneme z tepla, ochutíme solí a pepřem, přidáme máslo na zjemnění a přepasírujeme v hladkou omáčku.
- Barevnou karotku a ředkev očistíme (slupky použijeme na zeleninový vývar do omáčky). Nakrájíme na menší kousky, klidně necháme i část natě a opečeme na másle.
- Černou ředkev (nebo jinou sezónní zeleninu) nakrájíme na tenké plátky. Na chvilku marinujeme ve sladkokyselém dresinku (bílý vinný ocet, cukr, voda, med, sůl, pepř), aby syrová zelenina změkla a ochutila se.
- Chorizo salám nakrájíme na malé kostičky a krátce orestujeme.
- Použijeme k dochucení zeleniny i s tukem, který chorizo při opékání pustí.
Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev můžeme znovu umýt a opětovně použít, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně barevné sklo patří do zeleného kontejneru. Rostlinné části - jako slupky od kořenové zeleniny apod. patří nejlépe na náš kompost, pokud jej nemáme, pak do sběrných nádob na bioodpad.
Autor receptu a foto: Ondřej Hutnik