Než si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy vodního kefírového nápoje, musíme si obstarat Tibi krystaly.
V e-shopech nejsou příliš k dostání a lidé si je nejčastěji předávají mezi sebou. Ale když zapátráte na různých diskuzních fórech, jistě nějaké seženete. .
|
Než si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy vodního kefírového nápoje, musíme si obstarat Tibi krystaly.
V e-shopech nejsou příliš k dostání a lidé si je nejčastěji předávají mezi sebou. Ale když zapátráte na různých diskuzních fórech, jistě nějaké seženete. .
|
Porce
1 litr
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
voda
1litr
filtrovaná
Tiby krystalů
100g
cukr
2 - 3lžíce
ovoce
1lžíce
sušené (švestky, meruňky, datle, rozinky, fík)
citrón
1ks
|
Pokyny
Příprava kefíru
- Velkou sklenici, můžeme použít například zavařovačku, pořádně umyjeme a osušíme. Sušené ovoce také zbavíme nečistot pomocí horké vody.
- Tibi krystaly přesuneme do vybrané nádoby.
- Můžeme použít lžíci, ale nesmí být železná.
- Na krystaly nasypeme sušené ovoce, cukr a zalijeme je vodou.
- Větší kyselosti docílíme přidáním plátku citrónu, nebo pár kapkami citrónové šťávy.
- Nádobu zaděláme víčkem a necháme při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin.
- Tato doba se liší podle aktuální teploty.
- Může se tedy stát, že v zimě bude fermentace probíhat déle, než v teplých letních dnech.
- Druhá část přípravy domácího vodního kefíru probíhá v lednici.
Uležení v lednici
- Přes plastové sítko přelijeme vodu do čisté uzavíratelné sklenice, kterou umístíme na dalších 24 hodin do lednice.
- Zde platí jedno pravidlo: Pokud necháme víčko pootevřené, vznikne nám neperlivý nápoj. V případě, že toužíme po bublinkách, láhev pečlivě uzavřeme.
Dochucení hotového kefíru
- Ve fázi, kdy je kefír v lednici, můžeme přidat také bylinky nebo ovoce, které máme rádi. Fantazii se meze nekladou.
- Vše, co se nám zachytilo v sítku, vrátíme do původní nádoby, přilijeme čistou nefiltrovanou vodou, přidáme cukr, pár kapek citrónové šťávy a chystáme další várku domácího vodní kefíru.
- Sušené ovoce doporučujeme využívat maximálně jeden týden.