Výroba mozzarelly doma – jak na to?

Měkký sýr z italské Kampánie je proslulý po celém světě. Hodí se skvěle do salátů, těstovinám i k vínu. Nejlepší mozzarella je ta buvolí a pokud potřebujete shodit kila, tak ji rozhodně zařaďte do jídelníčku. Vyzkoušejte si ji ostatně připravit doma.
Měkký sýr z italské Kampánie je proslulý po celém světě. Hodí se skvěle do salátů, těstovinám i k vínu. Nejlepší mozzarella je ta buvolí a pokud potřebujete shodit kila, tak ji rozhodně zařaďte do jídelníčku. Vyzkoušejte si ji ostatně připravit doma.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 kg mozzarelly
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mléko 2l
    syřidlo 1/2lžička
Pokyny
  1. Studené mléko nalijeme do hrnce a rozmícháme v něm kyselinu citronovou.
  2. Směs ohřejeme na 38 ºC – teplotu kontrolujeme teploměrem.
  3. Až dosáhneme požadované teploty odstavíme mléko z ohně, přidáme syřidlo a chvíli mícháme, dokud se nezačne oddělovat syrovátka.
  4. Následně se oddělí sražené mléko a tekutina. To může trvat několik minut, ale i hodinu. Proto buďme trpěliví.
  5. Jakmile se tyto dvě složky oddělí, syrovátku scedíme a 250 ml si dáme stranou. Sražené mléko necháme chvíli odkapávat v cedníku a poté vložíme na minutu do mikrovlnné trouby.
  6. Hmotu, ze které se oddělilo ještě trochu tekutiny, prohněteme rukama a vložíme znovu na minutu do mikrovlnné trouby.
  7. Těsto by mělo být lehce zahřáté, ne horké. Nyní hmotu zpracujeme rukama.
  8. Vznikající mozzarella bude stále pružnější, až půjde natáhnout třeba i na metrovou délku.
  9. Z těsta vytvarujeme kuličku a vložíme do roztoku z 250 ml vody, 250 ml syrovátky a lžíce soli.
  10. Uchováváme v chladu.

Nejlépe se nám mozzarella povede z čerstvého mléka přímo od farmáře. Takové mléko se prodává ve skleněných lahvích, které pak nesmíme zapomenout vyhodit do tříděného odpadu. Jaký kontejner je ten správný? Čiré sklo patří do bílého kontejneru, barevné do zeleného. Pokud je k dispozici pouze zelený kontejner, třídíme zelené i čiré sklo dohromady právě tam.

4 komentáře k článku “Výroba mozzarelly doma – jak na to?”

  1. Dobrý den. V návodu píšete, že po zahřátí na požadovanou teplotu přidáme syřidlo, ale v surovinách není kromě mléka a kyseliny citronové už nic uvedeno. O jaké syřidlo tedy jde a v jakém množství má být použito. Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*