Pokud si při pomyšlení na žemlovku poskočíte radostí, pak je tento recept na zero waste vaření právě pro vás! Využijeme v něm zbytek vánočky, přezrálé hrušky a tvaroh. Těžko věřit, jaká dobrota se dá ze zbytků vykouzlit! Jak na to poradí recept ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!
|
Pokud si při pomyšlení na žemlovku poskočíte radostí, pak je tento recept na zero waste vaření právě pro vás! Využijeme v něm zbytek vánočky, přezrálé hrušky a tvaroh. Těžko věřit, jaká dobrota se dá ze zbytků vykouzlit! Jak na to poradí recept ze seriálu Gurmánské vaření beze zbytku na Jakvkuchyni.cz!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Nejdříve si připravíme vanilkový tvaroh. Do misky dáme tvaroh, přidáme med, žloutek a změklé máslo.
- Vše propracujeme tak, aby nám vznikla kompaktní hmota. Ze středu vanilkového lusku stáhneme ostrým nožem všechna zrníčka, která přidáme do tvarohové směsi.
- Vše promícháme.
- Z hrušek vykrojíme jádřince a samotné hrušky nakrájíme na kostičky. Přesypeme je do misky.
- Formu vymažeme máslem.
- K hruškám přidáme mletou skořici, 100 g cukru krupice a zbylých 60 g si necháme na později.
- Nyní si připravíme směs na namáčení vánočky.
- Do misky vyklepneme všechna 3 vejce, přidáme zbylý cukr, máslo a rum.
- Metličkou spojíme všechny tři suroviny a zároveň přiléváme mléko.
- Vánočku nakrájíme na tenčí plátky, které pak namáčíme do připravené směsi.
- Následně s nimi vykládáme dno formy.
- Na vrstvu vánoček přidáme všechny připravené hrušky se skořicí a cukrem a uděláme tak další vrstvu.
- Nyní do formy přidáme vanilkový tvaroh, stěrkou ho zahladíme a rozprostřeme po celé ploše.
- Na závěr je na řadě opět vrstva z namočené vánočky.
- Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 40 minut.
- Upečenou žemlovku zasypeme moučkovým cukrem. Hotovo, přejeme dobrou chuť.
Kam patří obal od másla? Kvůli povrchové úpravě tohoto obalu se jedná o tzv. kombinovaný obal, který je vyrobený z neoddělitelných vrstev (většinou papír a hliník). Takový papír už nelze recyklovat. Patří do směsného odpadu.
Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Gurmánské vaření beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!