Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
|
Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
chřest
500g
bílý
mléko
150ml
parmazán
100g
vejce
2ks
citrónová šťáva
1lžíce
olivový olej
1lžíce
máslo
1lžíce
muškátový oříšek
1špetka
strouhaný
|
Pokyny
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Bílý chřest oloupeme, abychom jej zbavili hořké chuti, a vaříme jej 5 minut v osolené vodě, do které přidáme lžíci citrónové šťávy a lžíci olivového oleje.
- V misce smícháme mléko spolu s vejcem, přidáme parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
- Směs promícháme, dokud se vše nespojí.
- Pečicí formu vymažeme máslem.
- Uvařený chřest poklademe do formy a zalijeme tekutou směsí.
- Zapékáme v troubě cca 30 minut.
- Jakmile začne povrch zlátnout, posypeme vše plátky mandlí a ještě 5 minut zapékáme.
- Podáváme se zeleninovým salátem.