Zapečený chřest

Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    chřest 500g bílý
    mléko 150ml
    parmazán 100g
    vejce 2ks
    olivový olej 1lžíce
    máslo 1lžíce
    muškátový oříšek 1špetka strouhaný
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Bílý chřest oloupeme, abychom jej zbavili hořké chuti, a vaříme jej 5 minut v osolené vodě, do které přidáme lžíci citrónové šťávy a lžíci olivového oleje.
  3. V misce smícháme mléko spolu s vejcem, přidáme parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
  4. Směs promícháme, dokud se vše nespojí.
  5. Pečicí formu vymažeme máslem.
  6. Uvařený chřest poklademe do formy a zalijeme tekutou směsí.
  7. Zapékáme v troubě cca 30 minut.
  8. Jakmile začne povrch zlátnout, posypeme vše plátky mandlí a ještě 5 minut zapékáme.
  9. Podáváme se zeleninovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*