Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
|
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
20 minut
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Chřest omyjeme a z každého stonku odřízneme jeho konec.
- POZOR: zelený chřest neloupeme, bílý ano.
- Stonky povaříme v osolené vodě cca 3 minuty.
- Připravíme si bešamel: v kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme mouku.
- Směs mícháme, dokud nezezlátne. Přidáme studené mléko a pečlivě promícháme.
- Do směsi přidáme bobkový list a za stálého míchání vaříme 15 minut, dokud bešamel nezhoustne.
- Poté vyndáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Zapékací misku vymažeme máslem.
- Naskládáme do ní osušený zelený a bílý chřest.
- Chřest přelijeme bešamelem a pečeme v troubě 30 minut.
- Po 20 minutách přidáme do zapékací misky trochu másla a strouhanku, abychom vytvořili zlatou kůrku.
Podáváme ozdobené bazalkou.