Zapečený chřest s bešamelem

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    mléko 750ml
    strouhanka 100g
    mouka 3lžíce hladká
    chřest 1svazek bílý
    chřest 1svazek zelený
    máslo 1/4ks
Pokyny
  1. Chřest omyjeme a z každého stonku odřízneme jeho konec.
  2. POZOR: zelený chřest neloupeme, bílý ano.
  3. Stonky povaříme v osolené vodě cca 3 minuty.
  4. Připravíme si bešamel: v kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme mouku.
  5. Směs mícháme, dokud nezezlátne. Přidáme studené mléko a pečlivě promícháme.
  6. Do směsi přidáme bobkový list a za stálého míchání vaříme 15 minut, dokud bešamel nezhoustne.
  7. Poté vyndáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  8. Zapékací misku vymažeme máslem.
  9. Naskládáme do ní osušený zelený a bílý chřest.
  10. Chřest přelijeme bešamelem a pečeme v troubě 30 minut.
  11. Po 20 minutách přidáme do zapékací misky trochu másla a strouhanku, abychom vytvořili zlatou kůrku.

Podáváme ozdobené bazalkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*