Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
|
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
|
Porce
1 nohavice
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Těsto
mouka
300g
polohrubá
máslo
250g
voda
6lžic
studená
ocet
1lžíce
jablečný
prášek do pečiva
1/2balíčku
|
Pokyny
Nejprve si připravíme těsto
- Z másla, mouky a prášku do pečiva připravíme drobenku, přidáme vodu a ocet a zpracujeme vláčné těsto.
- Zabalíme do potravinářské folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
Mezitím si připravíme náplň
- Jablka rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nastrouháme je na hrubší straně struhadla.
- Přidáme cukr, skořici a zázvor a necháme chvíli odpočinout.
- Pekanové ořechy nakrájíme na menší kousky a přidáme je k jablečné směsi.
- Poté přidáme rozinky, ze kterých jsme vylili zbytek rumu.
- Nakonec přidáme kukuřičný škrob a vše dokonale promícháme.
Příprava nohavic štrúdlu
- Na másle si opražíme strouhanku.
- Vychlazené těsto vyjmeme z ledničky, rozdělíme jej na polovinu.
- Z první poloviny vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku (cca na 2-3 mm).
- Na povrch rozprostřeme polovinu opražené strouhanky a poté polovinu náplně.
- Náplň naneseme na 2/3 těsta.
- Začneme rolovat od části těsta, kde máme nanesenou směs.
- Jakmile dojdeme ke konci, potřeme okraj těsta a povrch studenou vodou a přitiskneme, aby se nám těsto přilepilo k horní části závinu.
- Vodou potřeme okraje a stočíme je dovnitř pod závin.
- Závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Stejně připravíme i závin z druhé poloviny těsta.
- Záviny potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody.
- Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečeme asi 40 - 45 minut.
- Jakmile se závin začne zbarvovat do zlatova, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.
- Na závěr můžeme zaprášit moučkovým cukrem.