Podzimní kombinace máku a švestek je jednoduše dokonalá! Nadýchané těsto, šťavnatý mák a sladce navinulá chuť švestek. Závin si vychutnáme nejlépe s hrnkem voňavé kávy nebo kakaa. Připravte si závin s mákem a se švestkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Podzimní kombinace máku a švestek je jednoduše dokonalá! Nadýchané těsto, šťavnatý mák a sladce navinulá chuť švestek. Závin si vychutnáme nejlépe s hrnkem voňavé kávy nebo kakaa. Připravte si závin s mákem a se švestkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz.
|
Porce
2 záviny
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobené droždí.
- Zamícháme a několik minut necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, zbývající cukr, dále také vejce a povolené máslo.
- Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které posypeme moukou a poté ho necháme pod navlhčenou utěrkou asi hodinu na teplém místě kynout.
- Než těsto vykyne, připravíme náplň - mléko nalijeme do hrnce, přidáme mák a cukr a krátce povaříme.
- Vykynuté těsto krátce propracujeme, rozdělíme ho na dvě části, které vyválíme na pomoučněné ploše do tvaru obdélníku.
- Náplň rozetřeme po celé ploše obdélníku, přidáme nakrájené švestky a nakonec závin zarolujeme.
- Konce závinu zahneme dolů.
- Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.
- Záviny necháme na plechu kynout ještě asi hodinu.
- Pečeme je cca 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Krabice od mléka patří mezi nápojové kartony. Měly by být tříděny do kontejnerů s oranžovým označením, avšak v některých obcích a městech jsou sbírány společně s jiným odpadem v rámci tzv. vícekomoditního sběru odpadu. Sběrné nádoby určené k třídění nápojových kartonů jsou označeny oranžovou samolepkou. Před vyhozením je nutné obaly důkladně vyprázdnit, plastová víčka není potřeba odstraňovat.