Tuňák se v naší kuchyni těší čím dál větší oblibě. Chutná skvěle v teplé i studené kuchyni, připravte si jej na párty nebo grilovačku v kombinaci s lilkem v lahodných závitcích. Pozor, ta chuť je vysoce návyková!
|
Tuňák se v naší kuchyni těší čím dál větší oblibě. Chutná skvěle v teplé i studené kuchyni, připravte si jej na párty nebo grilovačku v kombinaci s lilkem v lahodných závitcích. Pozor, ta chuť je vysoce návyková!
|
Porce
10 porcí
|
Doba přípravy
|
Chod
|
Suroviny
|
Pokyny
- Lilek dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky po celé jeho délce.
- Rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem a lilek mírně opečeme, posypeme špetkou soli a pepře.
- Nakonec lilek naskládáme na rovný povrch,například na plech, lehce jej pokapeme olivovým olejem a necháme jej alespoň dvacet minut vypotit.
- Na pánvi si na mírném stupni rozehřejeme olivový olej, přidáme jednu najemno nakrájenou jarní cibulku a nakrájenou petrželku, pro pikantnější chuť přidáme nadrobno nakrájenou feferonku.
- Přidáme dva sardelové řezy v oleji a zhruba půlku plátku z připraveného lilku.
- Dusíme zhruba patnáct minut. Důležité je počkat, dokud se sardelové řezy nerozpustí a zcela se nesmíchají s ostatními přísadami na pánvičce. Následně vše dochutíme podle vlastní chuti.
- Mezitím si připravíme mísu s vyšším okrajem, ve které smícháme celých 160 g tuňáka, jedno natvrdo uvařené a nadrobno nakrájené vejce, kapary, strouhanku a najemno nastrouhaný parmazán.
- Do mísy přidáme již vystydlou směs z pánve, všechny suroviny smícháme dohromady a spojíme je v jednotnou náplň do zbylého lilku. Dle potřeby osolíme, opepříme, popřípadě dochutíme jinými bylinkami, dle libosti.
- Nachystáme si plech se zbývajícím lilkem a lžíci, nebo lžičku - záleží jen na tom, s čím se nám bude lépe pracovat. Na každý plátek lilku nanášíme pomalu lžičkou vyrobenou náplň.
- Každý jednotlivý plátek lilku se směsí srolujeme tak, aby se nerozbalil, a propíchneme jej uprostřed alespoň jednou špejlí či více párátky a lehce jej potřeme nebo zakápneme olejem.
- Na závěr jej umístíme do zapékací mísy, kterou můžeme buď vymazat máslem a posypat moukou či strouhankou, nebo můžeme lilek dát pouze na pečicí papír. Během pečení lilkové záviny alespoň jednou otočíme.
- Troubu rozehřejeme na 190 °C a pečeme zhruba třicet minut.