Zbytek vařených brambor z neděle aneb bramborový gratin se sýrem

Patří zbylé brambory z nedělního oběda do koše? Ani náhodou! Ideálně je využijete ve výborném gratinu se sýrem. Ten můžeme podávat jako přílohu ke steakům, grilovanému masu nebo sýru. A pokud vynecháme slaninu, pochutnají si na tomto jídle i vegetariáni. David Šašek nám prozradil, jak na to.
Patří zbylé brambory z nedělního oběda do koše? Ani náhodou! Ideálně je využijete ve výborném gratinu se sýrem. Ten můžeme podávat jako přílohu ke steakům, grilovanému masu nebo sýru. A pokud vynecháme slaninu, pochutnají si na tomto jídle i vegetariáni. David Šašek nám prozradil, jak na to.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    brambor 500g vařené
    sýr 300g Blaťácké zlato nebo Romadur
    máslo 50g čerstvé
    cibule 1ks nakrájená najemno
    špek 1hrstka uzený, popřípadě pancetta, nakrájené na nudličky
Pokyny
  1. Brambory nakrájíme na plátky.
  2. V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme špek a krátce osmahneme.
  3. Na pánev přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
  4. Do směsi přidáme brambory, osolíme, opepříme a přendáme do nádob k zapékání.
  5. Plníme pouze do tří čtvrtin.
  6. Nakrájený sýr (zhruba pětimilimetrové plátky) rovnoměrně rozprostřeme na povrch.
  7. Při 180 °C pečeme 15 minut.


Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*