S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
|
S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
|
Suroviny
máslo
125g
povolené
hladká mouka
125g
cukr moučka
125g
ořechy
125g
mleté
žloutek
3ks
bílek
3ks
sůl
špetka
moučkový cukr
na dozdobení
máslo
na vymazání formiček
|
Pokyny
- Nejprve si připravíme těsto – z másla, žloutků a proseté mouky se špetkou soli vypracujeme kompaktní těsto.
- Zabalíme jej do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
- Formičky vymažeme máslem.
- Z vychlazeného těsta vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm, které vtlačujeme do formiček tak, aby přesahovaly okraje.
- Bílky vyšleháme s prosetým moučkovým cukrem do hustého sněhu.
- Poté opatrně vmícháme ořechy.
- Náplň rozdělíme do košíčků.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20-30 minut.
- Vyndáme z trouby a ještě teplé poprášíme moučkovým cukrem.