Žebrácké batůžky

S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
16 ks
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    máslo 125g povolené
    ořechy 125g mleté
    žloutek 3ks
    bílek 3ks
    sůl špetka
    moučkový cukr na dozdobení
    máslo na vymazání formiček
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto – z másla, žloutků a proseté mouky se špetkou soli vypracujeme kompaktní těsto.
  2. Zabalíme jej do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do ledničky.
  3. Formičky vymažeme máslem.
  4. Z vychlazeného těsta vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm, které vtlačujeme do formiček tak, aby přesahovaly okraje.
  5. Bílky vyšleháme s prosetým moučkovým cukrem do hustého sněhu.
  6. Poté opatrně vmícháme ořechy.
  7. Náplň rozdělíme do košíčků.
  8. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 20-30 minut.
  9. Vyndáme z trouby a ještě teplé poprášíme moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*