Hlávka zelí obsahuje vitaminy C, E, B, kyselinu listovou a pantothenovou a také cenné minerální látky – sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek… Pokud se zelí nechá zkvasit (zvláštní způsob konzervace pomocí mléčného kvašení), jeho léčivý potenciál se ještě znásobí. Funguje pak jako přírodní probiotikum. Klobásky a sádlo svou bohatou chutí skvěle doprovodí lehké, křupavé a dietní zelí. Zkrátka – dokonalá kombinace zdraví a chuti!
|
Hlávka zelí obsahuje vitaminy C, E, B, kyselinu listovou a pantothenovou a také cenné minerální látky – sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek… Pokud se zelí nechá zkvasit (zvláštní způsob konzervace pomocí mléčného kvašení), jeho léčivý potenciál se ještě znásobí. Funguje pak jako přírodní probiotikum. Klobásky a sádlo svou bohatou chutí skvěle doprovodí lehké, křupavé a dietní zelí. Zkrátka – dokonalá kombinace zdraví a chuti!
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
klobása
4ks
kysané zelí
500g
i s nálevem
zakysaná smetana
100g
cibule
1ks
sádlo
2lžíce
hladká mouka
2lžíce
vývar
200ml
|
Pokyny
- Kysané zelí vložíme i s nálevem do hrnce, přilijeme vývar a krátce povaříme. Pak zelí scedíme a šťávu uschováme.
- Na pánvičce rozehřejeme sádlo a vložíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli.
- Jakmile zpění, přisypeme k ní mouku a umícháme světlou jíšku, kterou rozředíme šťávou scezenou z uvařeného zelí.
- Vzniklou omáčku zjemníme smetanou, krátce ji povaříme a pak přecedíme.
- Přidáme asi polovinu vařeného zelí a vše dochutíme cukrem, solí a octem.
- Grilované nebo pouze ohřáté klobásky rozložíme na talíře a přelijeme je horkou omáčkou. Nejlépe chutnají s čerstvým chlebem.