Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
|
Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
35 minut
|
Chod
|
Suroviny
zelí
500g
bílé, čerstvé
voda
50ml
studená
česnek
4stroužky
vejce
2ks
brambor
2ks
vařené ve slupce
cibule
1ks
strouhanka
na zahuštění
strouhanka
na obalení
hladká mouka
na obalení
olej
na smažení
|
Pokyny
- Zelí očistíme a nakrájíme na proužky.
- V nízkém a širokém kastrolu rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme zelí, sůl a kmín a mícháme cca 2 minuty na středně silném plameni.
- Zalijeme 50 ml studené vody a pozvolna dusíme cca dalších 5 minut – zelí by mělo změknout.
- Tekutinu necháme téměř celou vydusit, odstavíme a necháme trochu vychladnout.
- Ve slupce uvařené brambory nastrouháme najemno.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem.
- V míse smícháme zelí, brambory, cibuli, česnek, přidáme vejce a ochutíme zbývajícím kořením.
- Vše promícháme a vytvoříme kompaktnější hmotu.
- Pokud je hmota příliš řídká, zahustíme strouhankou.
- Rukama navlhčenýma ve studené vodě tvarujeme menší placičky, obalíme je v mouce a ve strouhance.
- Smažíme pozvolna v rozehřátém oleji, 3 minuty z jedné strany a pak 2 minuty z druhé strany – dokud nebudou z obou stran usmažené dozlatova.