Pečené kuře s žemlovou nádivkou patří k tradičním pokrmům, které se objevují na velikonočním stole. V oblibě je u mnohých z nás žemlovka po celý rok. Každá rodina má jistě svůj zaručený recept na nádivku, který se doma předává z generace na generaci. My jsme si nádivku připravili ze špenátu a slaniny a chutná báječně! Jak na to?
|
Pečené kuře s žemlovou nádivkou patří k tradičním pokrmům, které se objevují na velikonočním stole. V oblibě je u mnohých z nás žemlovka po celý rok. Každá rodina má jistě svůj zaručený recept na nádivku, který se doma předává z generace na generaci. My jsme si nádivku připravili ze špenátu a slaniny a chutná báječně! Jak na to?
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Pokyny
- Starší rohlíky, nebo žemle, nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozpustíme máslo a žemle lehce osmahneme (stejně jako na krutony).
- Osmahneme také slaninu nakrájenou na kostky.
- K žemli a slanině přidáme jemně nakrájenou šalotku, necháme ji trochu zesklovatět a odstavíme z plotny.
- Ve větší míse smícháme osmažené pečivo spolu s orestovanou směsí slaniny a cibule, promícháme a přidáme nasekané listy špenátu, petrželku a ostatní koření (sůl, pepř a muškátový oříšek).
- Do mísy přidáme žloutky a promícháme.
- Bílky e trochu osolíme a vyšleháme je v tuhý sníh, který po částech opatrně zamícháme do směsi.
- Necháme odstát 15 minut.
- Kuře omyjeme a po celé ploše jej osolíme.
- Naplníme ho nádivkou a konec kuřete uzavřeme pomocí špejle nebo kovové jehly, aby nádivka nevytekla.
- Dva plátky másla vložíme do prsou kuřete těsně pod kůži – pokud to půjde ztěžka, pomůžeme si trochu nožem, ale pozor, abychom neprořízli kůži.
- Pekáč vyložíme nahrubo nakrájenou cibulí a zbylými plátky másla a podlijeme trochou vody.
- Kuře vložíme do pekáče prsíčky nahoru.
- Ze zbylé nádivky vytvarujeme koule, které vložíme do pekáče spolu s kuřetem.
- Kuře pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, dokud se nezatáhne.
- Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 100 minut. Nakonec teplotu opět zvýšíme na 200 °C, abychom doladili barvu kůžičky.
- Během pečení kuře průběžně podléváme.