Zimní čočková polévka

Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
Čočka patří k velmi zdravým jídlům, a přesto se na našich talířích neobjevuje dostatečně často. Zkuste ji v kombinaci s rajčaty a máte výbornou polévku, která nahradí i hlavní jídlo.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    olivový olej 3lžíce
    mrkev 1ks
    petržel 1ks
    celer kousek
    cibule 2ks
    šalvěj 3lístky
    tymián snítka
    česnek 2stroužky
    bílé víno 1dcl nemusí být
    rajčata 2plechovky krájená
    čočka 500g uvařená
    třtinový cukr 2lžíce
    petržel hrst hladkolistá
    pečivo k servírování
    zakysaná smetana k servírování
Pokyny
  1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na malé kostičky. Nasekejte bylinky, nakrájejte česnek a připravte si vývar.
  2. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej a zvolna na něm opékejte nakrájenou zeleninu. Po chvíli přidejte do hrnce také čerstvé bylinky, bobkový list a na plátky nakrájený česnek. Zeleninu osolte, přidejte mletý pepř a třtinový cukr.
  3. Zvyšte plamen a zeleninový základ zastříkněte vínem. Počkejte, až se víno odpaří a přidejte rajčata a vývar. Tepelně upravená rajčata jsou zdravější než syrová, nešetřete jimi!
  4. Do polévky vložte uvařenou čočku a ještě deset minut prohřívejte, aby se všechny chutě spojily.
  5. Polévku nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte ji s kopečkem zakysané smetany a bílým pečivem. Případně můžete vmíchat prolisovaný česnek nebo jemně nakrájené chilli papričky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*