Rybí speciál: Kapr

V dnešním rybím speciálu se tematicky zaměříme na nejoblíbenější českou rybu ve vánočním čase, kterou je samozřejmě kapr. První výskyt kapra byl zaznamenán v Asii, odkud se postupem času rozšířil i do Evropy, kde si v gastronomii získal své čestné místo. Připravit si z kapra můžete například tatarák, kapří hranolky nebo guláš, jedná se doslova o multifunkční rybu.

Kapr obecný a jeho výskyt v českých vodách

Kapr obecný je vůbec tou největší kaprovitou rybou nacházející se v českých vodách. Pro naši zemi má kapr  významný hospodářský význam, jelikož spousta vylovených ryb směřuje za hranice České republiky. Již v sedmnáctém století se kapr stal symbolem českých Vánoc a své čestné místo si na slavnostní tabuli drží dodnes. Ve výlovu kaprů se dokonce pořádají mezinárodní soutěže, ve kterých účastnící závodí například v tom, kdo uloví největší rybu. Nejčastěji se kapr vyskytuje v teplejších vodách, ale je velmi nenáročný, a tak je schopen přežít v téměř jakékoliv sladké vodě. 

Jak se dá kapr využít v kuchyni?

Kapří maso je úžasné, dá se smažit, dusit, restovat, grilovat, nakládat…jeho využití je opravdu rozmanité. Pokud vás během přípravy obtěžuje zápach rybiny, naložte kapra na pár hodin do mléka, které by nepříjemný zápach mělo absorbovat. Velmi důležité je během konzumace dávat pozor na drobné kůstky, které se v masu nacházejí. A v neposlední řadě myslete na to, že kapr v lednici čerstvý vydrží pouze pár dní, proto je vždy lepší těsně před jeho zpracováním zakoupit čerstvou rybu. Nejpravděpodobněji ji seženete v okolí Třeboňska, kde se nachází největší kapří chov v České republice.

Co jste možná nevěděli o kaprovi

  • Obecně nejlepší kapří kousky rybáři vyloví v období června a července. 
  • Kapr je všežravec, živí se tedy téměř vším, co v rybníce najde.
  • Než se kapr dostane k vám na talíř, žije ve vodě v průměru tři roky. 
  • Kapra zakoupeného v kádi nevypouštějte zpátky do rybníka, nepřežil by to, jeho tělo si totiž zvyklo na podmínky, kterých se mu dostávalo právě v kádi.
  • V předvánočním období se prodá skoro polovina celkové roční produkce kaprů.

Předtím, než začnete zakoupenou, živou rybu upravovat, nezapomeňte ji prvně omráčit, aby ztratila vědomí. A až poté pokračujte podle vybraného receptu. 

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Ryby". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*