Ve druhém dílu rybího speciálu si prozradíme spoustu zajímavostí o tresce obecné, oblíbené mořské rybě, kterou lze připravovat na mnoho způsobů. Čím je treska a tresčí maso specifické?
Treska patří mezi nejchutnější mořské ryby. Celým názvem Treska obecná dorůstá až do velikosti 2 m a hmotnosti 90 kg. Tato dravá ryba žije v mořích kolem východní Evropy, Kanady a USA a může se dožít úctyhodného věku až 60 let. Norové dali tresce obecné přezdívku „skrei“ – tulačka či poutnice, kvůli její každoroční 600 km dlouhé pouti. Tresčí hejna putují ze Severního ledového oceánu až k norskému souostroví Lofoty, kde kladou jikry.
Kulinářské možnosti využití této ryby objevili naši předci již před staletími, je to přece jen ryba účelová.
K nám do Čech se dovážela už v 15. stoletídovážela jako tzv. „štokfiš“, protože prý šlo o rybu „…dosti špatnou, která se špatně vaří, leč ji prvé silně holí natlučeš a celou noc necháš moknúti.“ Proto se treska už tehdy připravovala se sladkou omáčkou z mandlového mléka, případně smetany, často byla zpracována do paštik.
Dnes se těší čím dál tím větší oblibě, kterou jí přineslo uznání od světových šéfkuchařů.
Treska obecná – zdravá delikatesa
Její lehce stravitelné filety se doporučují při dietách a pro zdravou výživu. Jako delikatesu ji do svých signature menu začleňuje mnoho vyhlášených světových restaurací.
Tresčí maso obsahuje velké množství vitamínů A, D, B a B12, jód, selen, draslík a nenasycené mastné kyseliny.
Už při příjmu 100 gramů tresčího masa získá tělo polovinu doporučené denní dávky bílkovin.Není to ale pouze tresčí maso, na kterém si pochutnáváme.
Poklad pro zdraví – dejte si tresčí játra!
Tresčí játra jsou také považována za lahůdku. Jejich tuk skrývá také řadu prospěšných a cenných nutričních látek a jejich olej byl oblíbeným lékem skandinávských rybářů.
Právě k tresčím játrům se váže i tzv. eskymácký paradox, tedy odolnost obyvatel Grónska proti kardiovaskulárním nemocem. Přispívá k ní právě vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega-3 obsažený právě v tresčích játrech.
Lov tresek a trvalá udržitelnost musí jít ruku v ruce
Britové, kteří jsou proslulí svým tradičním fish and chips receptem, za rok spořádají až 136 miliónů tresčích porcí. Na celém světě se pak ročně uloví kolem 3 miliónů tun, proto jsou tak hojně se vyskytující tresky hospodářsky velmi významné.
Loveny jsou na obou stranách Atlantského oceánu, v současné době však probíhají snahy o její trvale udržitelný rybolov, neboť např. v oblasti Severního moře je na hranici vyhynutí.
Jak na tresčí maso v kuchyni?
Při práci v kuchyni si musíme dát pozor na jejich velmi křehké maso. Pevná, světlá a jemně plátkující svalovina tresčího masa nám dovolí zpracování do mnoha variant a receptů.
- Netřeba příliš koření – tresčí maso je delikátní samo o sobě, nemusíme jej proto příliš kořenit. Stačí trocha olivového oleje, mořská sůl a čerstvé bylinky.
- Hodí se pro marinády – velmi dobře nasaje výraznou chuť marinády.
- Restování – výborně se hodí na restování např. na másle.
- Zapékání – skvěle chutná i zapečená v troubě s bramborami, sýrem, zeleninou a smetanou.
- Tresčí jikry – vařené můžeme smažit nebo grilovat, uzenými dochutit omáčky.
Rybí krokety z tresky
Krokety nejsou jen bramborové. Můžeme si je připravit ze všech druhů masa i zeleniny, dnes si vyzkoušíme recept z rybího masa. Chutná...
Recept - suroviny a postupTreska v rajčatové omáčce a bylinkami
Tresčí obsahuje mnoho vitamínů, je opravdu lehké a těší se oblibě mnoha světových šéfkuchařů. Vyzkoušejte si jej připravit v...
Recept - suroviny a postup