Když se řekne slovo sardinky, s největší pravděpodobností si asi i Vy představíte jen malé rybky naložené v oleji, kterými na Silvestra zdobíte chlebíčky… To ale zdaleka není vše, co stojí za to o sardinkách vědět! Nenechte si ujít tento článek, ve kterém sardinky představíme pod drobnohledem a nakonec poradíme dva skvělé recepty na konzervované i grilované ryby.
Sardinky se používají často v různé podobě na chlebíčky, do salátů, hlavních pokrmů a mimo kuchyni je rybáři používají jako návnadu na udici.
Původ sardinek
Sardinkám určil jejich jméno ostrov Sardinie. Právě tady, ve Středozemním moři, se jich nachází nejvíce. Jak poznáte sardinku?
Jedná se o malou rybku a existuje jich na 20 druhů.
Není sardinka jako sardinka
Se sardinkami je to jako s vínem. Existují špatné, dobré a špičkové. Jak je od sebe rozeznáme? Pátrejme po tom, jak byly ulovené.
Ryby pro levné a průmyslové zpracování loví velké lodě. Týden tráví na moři a následně svůj úlovek mechanicky zpracují a zakonzervují.
Na lov špičkových sardinek se každé ráno vydávají malé rybářské loďky. Večer se vrací na pevninu a svůj úlovek zpracovávají ještě čerstvý. Rozdíl poznáme hned, jak ochutnáme.
Sardinky zrají jako víno
Věděli jste, že sardinky mohou zrát až 10 let? Maso se postupně zjemňuje a prohlubuje se jeho chuť. Stejně jako lahve vína, i plechovky se sardinkami se doporučuje jednou za půl roku obracet. Proč? Rybkám uvnitř plechovky zajistíte rovnoměrnou olejovou lázeň.
Čerstvé sardinky
Sardinky jsou ideální ryby na grilování. Proč? Mají malé pevné tělo a vysoký obsah tuku. Čerstvé je můžeme zakoupit ve vybraných prodejnách.
POZOR: před grilováním je ale vykuchejme. Žlučník je hořký a zkazil by nám kulinářský zážitek. Grilovat je můžeme mnoha způsoby: na přírodno, naložené do marinády, čerstvých bylinek, zabalené do slaniny nebo napíchnuté na špíz.
Grilovat je stačí 3 minuty z každé strany. Pokud je necháme na grilu příliš dlouho, vysuší se a rozpadnou.
Proč bychom měli jíst sardinky? Sardinky patří mezi 100 nejzdravějších potravin na světě. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a jsou bohaté na vitamin D, fosfor, selen, železo a niacin. Zmírňují bolesti svalů po zátěži, snižují záněty, krevní tlak a zlepšují funkci srdce.
Sardinky v bagetě jako svačinka
U špičkových sardinek není třeba složitých receptů. V jednoduchosti je krása. Na tento recept nám stačí 4 jednoduché ingredience, 5 minut...
Recept - suroviny a postupGrilované sardinky s marinádou z vína a bylinek
Čerstvé sardinky jsou nejlepší grilované. Poradíme výborný recept pro letní grilování. Jak na to?
Recept - suroviny a postup