Sedm tipů, jak být v kuchyni efektivnější – a mít víc času

Každodenní vaření, nákupy, úklid a veškeré drobnosti kolem mohou zabrat hodně času. Máme pro vás tipy, jak si tuto práci zjednodušit.

Sedm tipů, jak být v kuchyni efektivnější - a mít víc času

Připravte snídani už večer

Ráno je hektické snad v každé rodině. Pokud chcete šetřit své nervy, prostřete stůl na snídani už večer: připravte na stůl hrníčky, talířky, dejte čaj do konvice.

Pokud jste si oblíbili müsli, připravte si všechny ingredience do jednoho košíku nebo na podnos (oříšky, hrozinky, kokos). Pak vám stačí tento košík vyložit na stůl.

Jedno jídlo navíc

Při vaření večeře uvařte o jednu porci více. Ochlazenou ji pak dejte do mrazáku. Nezapomeňte na krabičku nebo sáček napsat, co obsahuje a kdy jste jej uvařili! Krabičku s jídlem využijete, až budete mít hlad a nebudete mít čas vařit.

Uvařte dvě porce navíc, jednu zamrazte a druhou si vezměte do práce nebo školy. Ušetříte tak tisíce korun ročně a spoustu času.

Vařte v jednom hrnci

Není nic jednoduššího a rychlejšího, než všechny suroviny uvařit najednou v jedné nádobě. Ušetříte tak čas při úklidu i při samotném vaření.

Zeleninové lečo, eintopf, indická rýže s čočkou, kari nebo vydatné polévky. Všechny tyto pokrmy zvládnete v jednom hrnci.

Nechejte za sebe vařit hrnec

Zní to naprosto báječně: ráno naskládáte suroviny do hrnce, zapnete a večer se vrátíte k hotovému jídlu. Všechny speciální hrnce pracují na stejném principu: udržují po dlouhou dobu stejnou teplotu, díky které se jídlo pomalu uvaří. Hrnec je buď stále zahřívaný (crock pot – hrnec na pomalé vaření), nebo má izolační nádobu, ve které zůstane horký (hrnec na jemné vaření). Nebo použijte trik našich babiček: hrnec, s napůl uvařeným jídlem, zabalte do peřiny.

Nový recept si přečtěte dvakrát

I když máte pocit, že všechny suroviny máte, raději je zkontrolujte dopředu. Vyhnete se tak sprintu do obchodu, když vám chybí jedna z důležitých ingrediencí.

smoothieSnídaně z mrazáku

Podlehly jste trendu smoothie? Ke snídani se hodí z mnoha důvodů. Tento ovocný koktejl rychle připravíte, ještě rychleji vypijete a stačí vypláchnout jednu skleničku. Všechny suroviny si navíc můžete připravit předem, naporcovat do sáčků a zamrazit. Stačí pak vzít sáček s ovocem, přidat banán (ostatně i ten můžete zmrazit), jogurt, rozmixovat a osvěžující zdravý koktejl je na stole rychlostí blesku. Navíc zbytek smoothie můžete nalít do vaniček, nechte zamrazit a hned máte vynikající zmrzlinu!

Více místa na práci

Místo na kuchyňské lince vám téměř mizí před očima? Pokud si ale uvolníte prostor, bude se vám snadněji pracovat a vařit. Zkuste všechno, co máte na lince, uklidit do zásuvek a poliček. Nechte na ní jen rychlovarnou konvici, kterou skutečně používáte každý den. Po týdnu můžete posoudit, co si místo na lince zaslouží, protože to potřebujete každý den. Naopak všechny pomůcky, které používáte méně než jednou týdně, mohou zůstat uklizené.

Hitparáda receptů

Nevíte, co uvařit na večeři? Docházejí vám nápady na svačiny? Připevněte si na kuchyňskou zeď nástěnku a na ni dávejte ty recepty, které se vám osvědčily, i ty, které chcete vyzkoušet. Při plánování jídelníčku tak budete mít inspiraci přímo před očima.

Pozor na účtenky! Jsou v naprosté většině z termopapíru, který se špatně recykluje. Obsahuje totiž plnidla bránící rozvlákňování. Vyhoďte je do směsného odpadu.

     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*