Možná si myslíte, že je bílé krůtí maso nudné a už vás ničím nepřekvapí. Krůtí maso můžete připravovat na tisíc způsobů a vždy bude skvěle chutnat. Je nejen chuťově výborné, ale také lehké a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Na závěr vám poradíme 2 vynikající recepty, po kterých na krůtí maso nedáte dopustit. Další díl seriálu Maso je tu!
Jak poznáme kvalitní krůtí maso?
Při výběru krůtího masa se řídíme vůní a vzhledem. Kvalitní krůtí maso je světle růžové a čerstvě voní.
Rozhodně se vyhýbáme zašedlým a unaveným kouskům. Pozor dáváme také na stopy tmavých a zažloutlých skvrn.
Při nákupu dáváme přednost masu chlazenému. Proč? Je zárukou vyšší kvality. Mražené výrobky mohou být skladovány až několik let a ztrácí tak své prospěšné látky, vitamíny i masovou šťávu.
Krůtí maso jen z ověřených zdrojů
Při nákupu krůtího masa se zajímáme, odkud daný kus pochází a v jakých podmínkách zvíře žilo. Dáváme vždy přednost krůtímu z českých farem, kde zvířata žila v důstojných podmínkách s výběhem na čerstvém vzduchu. Čerstvé maso z farmy je sice o něco dražší, ale za tu chuť a kvalitu rozhodně stojí!
Krůtí maso jako superpotravina při dietě
O krůtím mase se říká, že patří mezi superpotraviny. Má nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin – proto se výborně hodí pro nízkokalorickou stravu.
Vysoký obsah zinku má blahodárný vliv na imunitní systém, vitamín B12 zabraňuje chudokrevnosti a aminokyselina tryptophan snižuje deprese s odstraňuje nespavost.
Vaření z krůtího masa
Za kulinářsky nejcennější kusy krůtího masa se považují prsa. Ale pozor, krůta skrývá pod páteří malé tajemství. Jsou to dvě kuličky nejjemnějšího masa, které se v obchodě běžně neprodává. Šefkuchaři z nich připravují vynikající medailonky, které jsou vyhledávanou specialitou.
Nejlepší maso má krocan a krůta do stáří jednoho roku. Prodávají se buď naporcované na jednotlivé části, nebo v celku pro slavnostnější příležitosti.
My vám prozradíme dva skvělé recepty, se kterými si krůtí maso ihned zamilujete.
Nezapomeňte všechny použité obaly, jako jsou třeba plasty, papír i sklo, roztřídit do kontejnerů na třídění odpadu. Pokud nemáte v kuchyňské lince nainstalované odpadkové koše na třídění odpadu, nic se neděje. Můžete si je vyrobit sami. Jak?
Například z již použitých nákupních tašek nebo plastových boxů. Inspirujte se v našem článku Jak si zařídit třídění odpadu v domácnosti? nebo v seriálu Tvoříme beze zbytku v díle “Třídicí box se zahrádkou”.
Krůtí roláda s pomerančovým máslem
Pomerančové máslo je nejen obměnou klasické krůtí rolády, ale díky němu získá roláda šťavnatou chuť.
Recept - suroviny a postupPečená krůtí prsa s čočkovým salátem
Čerstvé krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými druhy mas i vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a...
Recept - suroviny a postup