Hovězí, vepřové nebo kuřecí maso se v našem jídelníčku objevuje poměrně často. Ale co maso telecí? Víte, jak ho správně vybrat a připravit? Pojďme se na tento opomíjený druh masa podívat z blízka.
Jak poznáte kvalitní telecí maso?
Nejlepší telecí maso pochází z dobře krmených čtyř až šestinedělních telat s váhou do 100 kg. Maso je křehké, šťavnaté, má mírně nasládlou chuť a jasnou šedorůžovou barvu.
Ale pozor!
Obsahuje také velké množství vody a poměrně rychle se kazí, proto si jeho kvalitu při nákupu pořádně ověřet. Čerstvost telecího masa poznáte hlavně podle vůně.
Telecí maso nakupujte u řezníka
Kvalitní telecí maso budete v síti velkých obchodních řetězců hledat jen těžko. Raději se obraťte na soukromého řezníka, ten si s vámi o původu masa a jeho kvalitě rád popovídá. Vybírat můžete také u bio farem, které často produkují maso z vlastních venkovních chovů a zaručí vám, že všechna zvířata mají dostatečný výběh, kde se mohou nadýchat čerstvého vzduchu či vyhřát na sluníčku.
Telecí maso je ideální při dietě
Chcete zhubnout? V tom případě je pro vás telecí maso to pravé. Řadí se totiž stejně jako kuřecí, krůtí nebo rybí mezi masa bílá.
Je lehce stravitelné a hodí se k přípravě dietních pokrmů. Telecí na řízky mají dokonce jen cca 580 kJ, což je dokonce ještě o něco méně, než u masa králičího.
Vaření z telecího masa
Telecí maso je univerzální, hodí se do většiny receptů a rozhodně s ním nikdy nešlápnete vedle. Před jeho tepelnou úpravou ho vyndejte z obalu a nechte chvíli odpočinout na kuchyňské lince.
Telecí maso je velmi jemné, proto by jeho příprava měla být co nejšetrnější. Raději ho pečte déle při nižší teplotě a ponechte na něm vrstvičku tuku.
Osso buco
Už jste slyšeli o tradičním italském pokrmu jménem Osso buco? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. „Osso“ znamená italsky kost,...
Recept - suroviny a postupNadívané telecí
Na dokonalé nadívané telecí maso si rezervujte několik hodin, ne-li dnů. Péct ho můžete třeba o víkendu, můžete si k tomu nalít sklenku...
Recept - suroviny a postupPřejeme dobrou chuť!