Seriál Maso: Vepřové maso

Rádi si pochutnáte na vepřovém masu? Pokud právě souhlasně přikyvujete, otevřeli jste si správný článek. Dozvíte se, co vepřové maso obsahuje, a také se s vámi podělíme o 2 výborné recepty, po kterých se bude olizovat celá vaše rodina. Uvidíte.

Seriál maso: Vepřové maso

Jak poznat vepřové maso?

Vepřové maso se pyšní bledě růžovou barvou a jeho svalovina je prorostlá tukem. Obsahuje mnohem více tuku, než například maso hovězí. A jak chutná?
To záleží na mnoha faktorech. Rozhoduje to, jaký život si prasátko před porážkou užilo, jak bylo krmené a jakého věku se dožilo.

Jemná vlákna svědčí o velmi mladém kusu. Poraženému praseti nebylo zřejmě více než 1 rok. Tuhá a hrubá vlákna vypovídají o opaku.

Kde pořídíte nejlepší vepřové maso?

Pokud máte možnost nákupu vepřového masa z farmy, kde víte, že se o zvířata dobře starají, nakupujte určitě tam. A to i za cenu, že za maso zaplatíte více, než jste zvyklí ze supermarketu.

Ve finále získáte opravdu hodně – kvalitní maso, gastronomický zážitek a dobrý pocit z toho, že podporujete správný chov zvířat.

Postup při vaření

Než se pustíte do přípravy pokrmů, maso důkladně umyjte teplou vodou. To je základ. Pak už záleží na dalším záměru – vepřovému masu svědčí nakládání do různých marinád a kořenicích směsí.

Pokud se chystáte udělat přírodní či klasické řízky – určitě prospěje, když maso poklepete paličkou, maso bude vláčnější.

Nezapomeňte na třídění odpadů – v kuchyni jich vzniká značné množství. Také už jste si někdy lámali hlavu s tím, kam patří ten bílý tácek, na kterém jste si maso domů přinesli? Je to plast, není to plast? Odpověď zní: „Ano, je to plast!” Tácek můžete s čistým svědomím vytřídit do žlutého kontejneru, musí být ale zbaven nečistot a mastnoty.

Recepty z vepřového masa

Debrecínské závitky

Debrecínské závitky

Debrecínské závitky - to je jídlo, které z vás udělá nejvyhlášenějšího kuchaře široko daleko. Příprava tohoto výborného pokrmu vám...

Recept - suroviny a postup

Pečená vepřová žebra

Pečená vepřová žebra

Pokud máte na jídlo více času, připravte svým nejbližším pečená vepřová žebra. Proč potřebujete více času? Jde o to, že tato žebra...

Recept - suroviny a postup

Nezapomínejte na to, že častěji by se v našem jídelníčku mělo objevovat maso bíle, tedy ryby a drůbeží maso. Je méně tučné a zdravější. Vepřové maso si tedy vždy naplno vychutnejte, ale nepřehánějte to s ním.
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*