V předešlých dílech „seriálu Orgány a strava“ jsme se věnovali tématu „Jak souvisí naše orgány se stravou?“, ve 2. díle „Chutě a orgány“ jsme se již podrobně věnovali konkrétnímu tématu. Už tedy víte, že chuť je jeden ze základních smyslů, který máme, a která nám dovoluje vnímat chemické látky.
Dnes se soustředíme na plíce, tlusté střevo a pokožku.
Čínská medicína je zaměřena na pohyb energie v našem organismu. Cílem východního pohledu je harmonie a spojení fyzické, duševní, emocionální a duchovní úrovně.
Můžeme si představit onu energii celého těla (Či) z našeho západního pohledu jako komplexní synapsi všech nervových drah a neuronů.
Organismus bychom se měli snažit chápat jako celek, protože jako celek opravdu funguje. Je marné čekat na opravdové zdraví a přitom se věnovat pouze stravě, a zůstat více méně bez fyzické aktivity, nebo na sobě pracovat po fyzické stránce, ale stravu neřešit. Nepomůže ani, pokud budeme mít pohyb i stravu zvládnutou, ale zažívat duševní vyprahlost.
Je-li tělo vnitřně vyvážené a v souladu s vnějším prostředím, vše proudí hladce. Pokud dojde k obstrukci – obtížím na některém místě v organismu, bude to mít vliv nejen na daný orgán, ale potažmo na organismus jako celek.
Nezapomínejme na to, že nám organismus, v případě nedostatků a komplikací, dává mnoho podnětů k tomu, abychom naše jednání napravili. Mnohdy nás varuje řadu let…
Možná se budete divit, ale střevo ovlivňuje plíce, plíce zase mohou velmi výrazně ovlivňovat naši kůži. Pojďme se tedy podívat, co tyto orgány spojuje a čím je můžeme ovlivňovat…
Plíce
Pojmem plíce můžeme označit celý dýchací systém. Ten zahrnuje nos, dutiny, průdušky a sliznice. Vzhledem k tomu, že většina lidské energie pochází ze vzduchu (o čemž jsme hovořili v předešlém článku), je to právě činnost dýchání, která v největší míře pohání celý náš organismus. Poskytuje vitalitu tělu, mysli a duchu.
Plíce jsou mimo jiné považovány za zdroj inspirace.
Úloha plic je fyzicky i duševně vytvářet hranice mezi vnitřním a vnějším světem. Plíce zajišťují, podobně jako srdce, rytmus a obranu.
Dech
Prostřednictvím dechu dodáváme kyslík, buňkám v krvi po celém těle a následně vydechujeme vzduch s větším obsahem oxidu uhličitého.
Plíce vedou tuto rafinovanou esenci – kyslík, od hlavy dolů, přes hrudník a břicho, k svalům, kůži a do všech periferií. Tato konstantní výměna dechů v cyklech udržuje správnou funkci všech procesů v těle.
Dostatečné okysličení organismu zajišťuje správné držení těla, plný dech, aktivní způsob života a samozřejmě také čistý vzduch.
Zdraví
Dýchavičnost, záněty v nosních dutinách, prodloužený kašel, chronická bronchitida, pneumonie, vysoký krevní tlak, chrapot nebo slabost hlasu a bolesti hlavy jsou známkami slabosti tohoto orgánu spojené s celým plicním systémem.
Plíce ovlivňují především způsob, jakým dýcháme, a vzduch, který pouštíme do našeho těla. Velmi prospěšné jsou procházky, nejlépe v lesích a na horách, nebo pravidelné cvičení.
To zajišťuje plícím stabilitu a sílu.
Strava
Na nás samotných záleží, jak moc budeme posilovat tento orgán stravou, kterou přijímáme. Obecně plícím prospívá vařená kořenová zelenina. Vhodné jsou čiré zeleninové polévky (bez zásmažek), celozrnná rýže nebo zázvorový čaj. Vynikající posilou nejen plic, ale také střeva, je tzv. pickles – kysaná zelenina, nebo domácí kysané zelí. Měli bychom také omezit používání soli a všech koření, která sůl obsahují.
Tlusté střevo
Tlusté střevo je velmi silným partnerem plic. Podobně jako se plíce zbavují „použitého“ vzduchu, tak se střevo zbavuje použité stravy.
Stejně jako plíce (nosní dutiny) chrání naše vnitřní prostředí před bakteriemi, viry a nečistotami, tak nás chrání sliznice tlustého, ale i tenkého střeva zevnitř.
Čínská medicína uvádí, že pokud je naše střevo v pořádku, dokážeme lépe hodnotit to, co je emocionálně a duševně špatné a co je správné a dobré.
Zdraví
Barva, velikost, tvar, struktura a „vůně“ našeho odpadu hovoří o celkovém stavu našeho zdraví. Pokud naše střeva v pořádku nejsou, znamená to zažívací potíže – zácpu nebo průjem.
Strava
Strava, která podporuje střeva, je velmi blízká stravě podporující plíce. Především bychom si však měli udělat na jídlo čas a nejíst ve spěchu. Je důležité vychutnat každé sousto.
Trávení začíná již v ústech.
Co se týká skladby potravin, je nezbytné klást důraz na dostatečný příjem vlákniny a enzymů (nevařená strava – saláty, balsamiko, nerafinovaný olej, jablečný ocet, čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny…). Dále je ve stravě nezbytný obsah celozrnných obilovin (proso, oves, špalda, quinoa aj.).
Při obtížích se střevem se nabízí možnost vyzkoušet pikantní koření. Zvláště vhodné jsou indické druhy curry koření.
Vynikající potravinou pro tenké i tlusté střevo je krátce povařené lněné semínko, přidané do různých pokrmů.
Kůže – kožní epitel
Naše pokožka je, podobně jako plíce, vstupní branou do našeho organismu. Zdraví kůže se výrazně odráží od zdraví plic a tlustého střeva. Když je plicní a střevní „síť“ energická a silná, pokožka je hladká, pružná a živá.
Smyslová funkce pokožky nám umožňuje rychle reagovat na nebezpečné situace. Pokožka také upravuje vlhkost a teplotu našeho těla.
Póry nám rovněž pomáhají zbavit se nečistot. Často je utěsňujeme antiperspiranty v reakci na zápach, jenž do značné míry ovlivňuje strava, kterou konzumujeme.
Zdraví
Mnoho základních zdravotních komplikací se nejprve projevuje jako kožní problémy ve formě suché, vyrážkovité, různě zbarvené, zánětlivé pokožky nebo pokožky s odlišnou strukturou.
Je důležité, abychom se zamysleli nad tím, do čeho naši kůži „namáčíme“.
Setkáváme se s celou řadou chemikálií, které s naší pokožkou reagují. Pocházejí z pracích prostředků, mýdel a mycích gelů, zubních past nebo různých vůní a deodorantů.
Strava
Stav naší pokožky velmi úzce souvisí s našimi plícemi a potažmo také střevem. Resp. stav naší kůže se odvíjí od stavu těchto dvou orgánů.
Stravou, jíž tedy podporujeme plíce nebo tlusté střevo, podpoříme také naši pokožku. Přesto všechno výrazně přispívá k dobrému stavu naší kůže voda, kterou pijeme. Čisté a nesycené vody by mělo být v našem pitném režimu nejvíce. Krom vody naši kůži také ovlivňuje množství kvalitních tuků ve stravě (omega 3 a 6), nebo i vitamíny skupiny B.
Závěrem
Pokud chceme mít zdravou pleť, plíce i střevo, vyhýbejme se obvyklému bezduchému stravování, které postrádá rozmanitost a svěžest. Nezapomínejme na pravidelné cvičení, procházky a výlety do hor za tichem a klidem!
Autorem článku je Jakub Pawlas – výživový poradce