Srdce je nazýváno císařem a králem mezi orgány. Podle čínské medicíny se všechny ostatní orgány dokážou obětovat ve prospěch srdce, jinými slovy mu věnují svou energii a potenciál, aby zachovaly jeho rovnováhu.
V průměru tluče srdce člověka stotisíckrát za den. V tepové diagnostice může každý jednotlivý tep zrcadlit určitý orgán. Zkušený praktik čínské medicíny tak nachází pravděpodobnou poruchu v těle.
Srdce tedy vnímá všechny poruchy i pozitivní vlivy ostatních orgánů. Server „The epoch times“ uvádí informaci týkající se posledních výzkumů, které přicházejí se závěry, že srdce je mnohem více autonomní, „myslící“ a vnímající orgán, než jsme si mysleli.
Správně fungující srdce je výsledkem vyváženého dietního systému, pravidelné fyzické aktivity, odpočinku a relaxace a duševního a duchovního naplnění.
Pokud se tedy bavíme o stravě a zdraví jednotlivých orgánů, je strava jedním z pilířů zdravého srdce a kvalitního způsobu života.
Pokud nevědomky opakujeme stále stejnou chybu, ať už po stránce dietní nebo emocionální, opět nám tělo – srdce spolu s dalšími orgány naznačují, že je potřeba se zamyslet a pokusit se o změnu, a to dlouhou dobu před tím, než nastane opravdový problém.
Změnou může být odlehčení stravy, pravidelná masáž a sport, méně alkoholu, více času pro sebe a svůj klid, umění se omluvit nebo usmířit, netrápit se tím, co lze jen těžko změnit…
Opět je zde apel na to, abychom se pokusili chápat naše tělo jako celek!
Srdce a strava
Srdci prospívají nejlépe sezónní červené potraviny, které jsou bohaté svým obsahem vitamínů a antioxidantů. Z ovoce jsou to třešně, černý i červený rybíz, maliny a jiné bobuloviny bohaté na vitamín C.
Ze zeleniny pak rajčata obsahující lykopeny, ředkvičky a melouny, které snižují riziko srdečních onemocnění a zlepšují funkci nejen srdce, ale také našich cév.
Skvělou podporou nejen srdce, ale také krve, ledvin a jater je červená řepa!
Kapsaicin, který nacházíme s výjimkou papriky kapie ve všech ostatních druzích paprik v různém množství, stimuluje srdce. Konzumace papriky je tedy vhodná pro osoby s nízkým tlakem nebo potřebou aktivovat a zažehnout energii srdce.
Tenké střevo
Partnerským orgánem srdce je tenké střevo. V druhé řadě jsou velmi úzce spjaty játra a žaludek. Je tedy nanejvýš důležité pečovat právě o tyto srdci blízké orgány.
Ideální dietní přístup, který pozitivně působí na všechny tyto orgány, hledejme opět v sezónních potravinách.
- Pokud potřebujeme srdce povzbudit, nabízí se zvláště ostrá nebo hořká chuť. Mějme však na paměti přísloví: „Všeho moc škodí“. Tyto chutě by měly být kořením a neměly by v jídle pravidelně převládat.
- Tenkému střevu, které je srdci nejblíže, prospívá přirozená strava bohatá na minerály a enzymy, složitější sacharidy a pravidelný přísun vlákniny.
Ideální potravinou je celozrnná rýže v kombinacích s pórkem, jarní cibulí, chřestem či saláty. Naopak méně vhodné jsou brambory, které obsahují velké množství škrobů a tenké střevo, potažmo slinivku zatěžují.
Srdce, emoce, zdraví
Nejen strava dokáže ovlivnit naše srdce, je to také prostředí, ve kterém se pohybujeme. Naše touha po uznání, respektu, kariéře, vzdělání či potěšení v dnešní době stále roste a my více a více věříme, že život je právě o těchto hodnotách. Avšak právě kvůli této uspěchané době se ochuzujeme o životní sílu. Vnitřní prázdnota a vyprahlost nás přitahuje k nejrůznějším závislostem.
- Charakteristickými rysy narušené srdeční energie je rychlé a časté mluvení, hektické jednání, uspěchanost, impulsivní jednání a dnes také neschopnost setrvat v tichosti…
- Postrádáme cílevědomost a vytrvalost. Vytrácejí se pravé a pevné hodnoty. V takových případech potřebuje člověk nový začátek, restart, klid, jistotu a vyrovnanost.
- Skvělou, ne-li nejlepší medicínou pro srdce a krevní oběh je pravidelná dávka přiměřené fyzické aktivity, nejlépe v přírodě a v tichu. Rovnováhu do srdce vnáší procházka nebo pěší výlet.
Stav srdce rozpoznáme v očích, na jazyku a vůbec v celém obličeji. Dlouho před tím, než se na srdci objeví reálné fyzické komplikace, nám tělo signalizuje blížící se problém také pocity a stavy vědomí či nálady. Mohou to být úzkost, strach, deprese, vznětlivost, vyprahlost nebo často také potíže se spánkem.
Byliny a srdce
Skvělým pomocníkem pro srdce a zvláště pro oblast obličeje je hloh. Pokud v našem těle a mysli narůstá tlak a napětí, pak je vhodný čaj z heřmánku či jmelí.
Jestliže nám naopak chybí vnitřní oheň – aktivita, kuráž, sebedůvěra, doporučuje se pravidelně zařazovat rozmarýn, ať už v pokrmech či čajích, rozmarýn může postupně vyvolat novou radost ze života.
Zajímavost o srdci
Zajímavostí může být, že v mnoha případech transplantací srdce příjemci vnímají příliv nových chutí, emocí a osobních rysů dárce.
Autorem článku je Jakub Pawlas – výživový poradce
Referenční seznam:
URSINUS, Lothar. Orgánové hodiny: snadno a srozumitelně. Přeložil Soňa SIEPAKOVÁ. Bratislava: eugenika, 2017. ISBN 978-80-8100-323-3.
TEPPERWEIN, Kurt. Poselství tvého těla: Řeč orgánů. 1. Banská Bystrica: Noxi, 2006. ISBN 9788081110627.
AOMA: Graduate school of integrative medicine. Http://blog.aoma.edu [online]. [cit. 2018-05-02]. Dostupné z:
http://blog.aoma.edu/blog/heart-and-the-emotional-wellbeing-in-chinese-medicineMILNER, Conan. Understanding the Heart of Chinese Medicine: Emotional balance is important for good heart health. The epoch times [online]. leden, 2017 [cit. 2018-05-02]. Dostupné z:
https://www.theepochtimes.com/understanding-the-heart-of-chinese-medicine_1944277.htmlCHINESE MEDICINE AND NUTRITION [online]. In: . [cit. 2018-05-02]. Dostupné z: https://www.pacificcollege.edu/news/blog/2014/05/22/chinese-medicine-and-nutrition