Divoká rostlina s rudými plody roste především na slunných mezích. Je nabitá vitamíny a látkami, které posilují naši imunitu. Naučme se šípek sbírat a zpracovávat. Využijeme ho v kuchyni i domácí lékárně.
Jak poznáme šípek?
- Je to divoká rostlina, kterou najdeme spíše v přírodě, než na zahrádce.
- Roste na zarostlých stráních a slunných mezích.
- Má zářivě červené plody.
- K růstu potřebuje pouze dostatek slunce.
Právě rudá barva a divokost propůjčují šípku charakteristické vlastnosti. Musí se prosadit v hojné konkurenci rostlin v přírodě a proto je velmi silný a plný látek, které posilují naši imunitu.
Jak šípek prospívá našemu zdraví?
- Je plný vitamínu C, který podporuje naši imunitu.
- Podporuje soustředění.
- Je důležitý pro správnou činnost cév.
- Posiluje zuby a kosti.
- Zlepšuje krvetvorbu a okysličení buněk.
- Působí preventivně proti infekcím a nachlazení.
- Podporuje zažívání.
- Předchází nadýmání a zadržování vody.
- Usnadňuje menstruační cyklus.
- Má močopudný účinek a působí proti ledvinovým kamenům.
To už je pěkný výčet vlastností, pro které bychom měli šípek zařadit do naší kuchyně, co říkáte? Ne nadarmo se mu přezdívá tzv. božský plod .
Šípek v kuchyni
Nejčastějším zpracováním šípku je jeho sušení a popíjení v podobě výluhu, šípek ale využijeme i do marmelád a likérů.
Sběr a sušení šípku
Jak poznáme, že je ten pravý čas na sběr šípku? Nejčastěji je to na konci září a na začátku října. Plody by měly být sytě rudé a při zmáčknutí ještě tvrdé.
Dávejte si pozor při sběru – šípek se celým jménem nazývá růže šípková. A stejně jako růže, má i on trny. Proto se na sběr vybavme pevnými rukavicemi a nůžkami.
Zpracování šípku
Když si přineseme rudé plody šípků domů, musíme je před použitím ještě zpracovat. Nejdříve je namočíme do teplé vody. Poté je rozkrojíme na polovinu a odstraníme semínka. Dužinu ještě jednou pořádně propereme, abychom se zbavili jemných chloupků na povrchu.
Nyní máme šípek připravený a záleží jen na nás, jak s plody naložíme, můžeme ho:
- Rozmixovat na kaši ve výkonném mixéru. Taková směs se hodí do smoothie i ovesných kaší. V lednici vydrží až 4 dny.
- Rozložit plody na plech a sušíme je v dobře vyvětrané místnosti. Využít můžeme také troubu (12 hodin na 50°C) nebo sušičku.
Šípkový čaj
Šípkový čaj oceníme při nachlazení, problémech s ledvinami nebo jen na posílení imunity.
Postup
- Sušené plody rozdrtíme na malé kousky. Využijeme k tomu mixér, váleček nebo paličku na maso.
- Dvě vrchovaté lžíce zalijeme vodou o teplotě maximálně 50 °C.
- V uzavřené nádobě necháme louhovat přes noc.
- Ráno výluh slijeme a popíjíme buď studený nebo ohřátý čaj.
Šípková marmeláda
Šípková marmeláda je velmi jemná a chutná. A také trochu pracná. Výsledek však určitě stojí za to.
Recept - suroviny a postupSušený šípek nebo jeho směsi koupíme i v obchodě. Nasbírejme si ho ale raději sami v přírodě. Stačí nám k tomu pevné rukavice, které nás ochrání před trny, nůžky a košík. Užijeme si babího léta a navíc přírodu nezatížíme plasty, do kterých je šípek v obchodě balený.