Sleď patří nejen mezi nejoblíbenější a nejvíce lovené skandinávské ryby, ale je také rybou s nejpočetnějším zastoupením na Zemi. Herynek, neboli sleď obecný, žije v Atlantském a Tichém oceánu. Tato malá a velmi tučná ryba se vyskytuje v početných hejnech, která mohou čítat až 4 miliardy jedinců.
Sleď standardně dorůstá délky 45 centimetrů a váhy kolem půl kilogramu. Má tmavé, šedo-zelené protáhlé a úzké tělo se stříbrným břichem, s krátkou hřbetní ploutví a hladké skřele bez kostnatých hran.
Sledi dospívají po třech až devíti letech a patří mezi hospodářsky významné ryby.
Sleď v gastronomii
Tuto malou a chutnou rybu můžeme sehnat čerstvou celou, jako filet, nebo naloženou v konzervě či skleničce. Maso sledě se používá k výrobě mnoha specialit. Je možné jej podávat smažené, pečené nebo grilované, v tomto případě by mělo ale být v drátěném koši, protože je jeho maso tak křehké, že má tendenci se rozpadat.
Sledí maso se také v gastronomii často používá do salátů a je vhodné pro marinování.
Sleď se dostal už ve středověku na dánskou vánoční tabuli. Od 16. století se pod názvem Surströmmingspremiä řadí mezi vyhlášenou a oblíbenou švédskou delikatesu s nezapomenutelným sleďovým odérem.
Proč sledě zařadit do jídelníčku?
Sledě bychom rozhodně měli zařadit do našeho jídelníčku a to v jakékoliv podobě, protože je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, které jsou blahodárné pro náš kardiovaskulární systém.
Obsahuje také značné množství vitamínu D, drobné kosti jsou navíc bohatým zdrojem vápníku.
Ostatně o důležitosti konzumace ryb je celý článek Proč je tak důležité jíst ryby?
Víte, že…
- Největší zaznamenaná hmotnost sledě byla 1, 050 kg?
- Nejdelší zjištěná životnost byla 25 let?
- Sleď a jeho jikry patří v rámci potravinového řetězce mezi potravu větších ryb?
- Sleď obsahuje vysoké množství tuku, a proto je jeho maso oblíbené k uzení a marinování?
- Pod názvy – matesy, uzenáči či zavináči naleznete sledě?
- Žije na mořském dnu a v noci se pluje k hladině?
- Nejchutnější sledi jsou ti, kteří jsou uloveni v období tření, což je od začátku března do konce dubna?
- Již v dávných dobách byl sleď v severní Evropě považován za vzácné koření?
- Dříve sledě používali nejen v kuchyni, ale sloužil i jako platidlo, nebo cenný dar?
Velikonoční sleď
Ve Skandinávských zemích patří sleď mezi nejoblíbenější rybu. V Dánsku si našel své místo i u tradiční velikonoční tabule....
Recept - suroviny a postupNakládaný sleď
Sleď má chutné maso, které můžeme připravit na mnoho způsobů. Mezi oblíbené úpravy patří nakládání na kyselý způsob. Jakvkuchyni.cz...
Recept - suroviny a postup