Slovenská herečka a moderátorka Lenka Vácvalová miluje bryndzu a halušky jsou její oblíbené rodinné jídlo. Do tohoto receptu přidává i slaninu nebo jiné maso, které najde v lednici.
Suroviny a postup
- 300 g hrubé mouky
- 1 kg brambor
- 1 ks vejce
- 500 g bryndzy
- 80 g uzené slaniny
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce a mezitím vypracujeme jednoduché těsto z mouky, vody, vajíčka a soli. Těsto vyválíme a nakrájíme na obdélníčky, ze kterých pak budeme tvarovat pirohy. Náplň je jednoduchá: stačí smíchat bryndzu a rozmačkané brambory. Není potřeba ji nijak dochucovat, protože bryndza je dostatečně slaná a výrazná. Do obdélníčků z těsta poklademe náplň, uzavřeme a pomocí vidličky můžeme ozdobit kraje. V osolené vodě vaříme, dokud nevyplavou. Mezitím si osmahneme nakrájenou slaninu. Pirohy podáváme se zbytkem bryndzy a osmaženou slaninou.