Špagetová dýně a podzimní špagety jinak 

Dýni hokkaidó a máslovou dýni nejspíš všichni známe. Věděli jste ale, že existuje i tzv. špagetová dýně? Prozradíme si specifika a také tipy, jak můžeme v kuchyni s touto speciální odrůdou dýně naložit. A chybět nebudou ani 3 recepty se špagetovou dýní. To vše na Jakvkuchyni.cz!

Špagetová dýně a podzimní špagety jinak 
Špagetová dýně je podzimní specialita podobná špagetám. Jak si připravit dýňové špagety, zajímavosti a 3 receptynajdete na Jakvkuchyni.cz. (Zdroj: Shutterstock.com)

Kde se vzala špagetová dýně?

Špagetové dýně jsou plodem kultivaru s tajemným názvem Cucurbita Pepo. Pochází z Ameriky a Mexika, botanicky spadá do stejné rodiny jako cukety.
Špagetová dýně může mít různé tvary a barvy. Setkáme se s béžovou, žlutou, zelenou i oranžovou. Na zahradě nám ale může vyrůst také duhová odrůda. 

Proč zařadit špagetovou dýni do jídelníčku?

Jedním z důvodů, proč bychom měli zařadit špagetovou dýni do jídelníčku, je její originalita. Snadno si z ní připravíme dýňové špagety. Recepty si prozradíme dále v článku, nyní se ale ještě chvíli pozastavíme u výživových hodnot této pochoutky.
Špagetová dýně obsahuje značné množství kyseliny listové, draslíku, vitaminu A a beta karotenu.
Co naopak na talíři neobjevíme, jsou kalorie. Těch má špagetová dýně velmi málo. 

Jak pěstovat špagetovou dýni? 

Špagetovou dýni si hravě vypěstujeme i doma na zahradě. Pěstování dýní je snadné – jak na to? Nejlépe se jí daří na kompostu.
Pokud kompost nemáme, zajistěme špagetové dýni propustnou, teplou a dobře vyživenou půdu. Pravidelně je odplevelujeme a v případě velkého sucha zaléváme. Doma dýně skladujeme při teplotě 10 až 13 °C.

Jak v kuchyni připravit špagetovou dýni? 

Špagetovou dýni můžeme připravit v páře nebo v troubě, popřípadě v mikrovlnné troubě.

DOBRÉ VĚDĚT
Nejlépe ale uděláme, když ji upečeme. Je to snadné, rychlé a špagetová vlákna z dužiny lehce odstraníme. 

Návod, jak si připravit špagety ze špagatové dýně?

  1. Dýni nejdříve pořádně umyjeme. Především, pokud jsme si ji přinesli z obchodu. 
  2. Rozpůlíme ji ostrým nožem. Buďme opatrní – slupka je sice tenká, ale tvrdá.
  3. Lžící odstraníme semena, která nejsou vhodná k jídlu, ale usušená je můžeme použít na další sadbu.
  4. Vnitřek špagetové dýně potřeme olejem, osolíme a opepříme.
  5. Dýni položíme vnitřní stranou na alobal a pečeme přibližně 45 minut na 180 °C.
  6. Ke konci pečení obě poloviny otočíme a necháme ještě 5 minut dopéct, aby vyschla. 
  7. Po vytažení z trouby jemně vidličkou vyloupneme vlákna. Pozor, jsou jemná, snažíme se je nepotrhat. 

Takto si připravíme dýni vždy, když na ni dostaneme chuť. A s čím ji můžeme kombinovat?

Jakvkuchyni.cz prozradí tři výborné recepty, které si zamiluje celá rodina! 

Zapečená špagetová dýně s pestem a sýrem

Zapečená špagetová dýně s pestem a sýrem

Milovníci sýru si přijdou v tomto receptu na své. Jemná chuť špagetové dýně se snoubí s výraznou chutí bazalkového pesta a vše...

Recept - suroviny a postup
Špagetová dýně s rajčaty a parmezánem

Špagetová dýně s rajčaty a parmezánem

Jak si připravíme výborný a lehký oběd? Inspirujeme se v Itálii. Dokonalou chuť vykouzlí kombinace špagetové dýně, rajčat, česneku,...

Recept - suroviny a postup
Špagetová dýně s parmazánem a žampiony

Špagetová dýně s parmazánem a žampiony

Žampiony mají jemnou chuť a pochutnáme si na nich i v případě, že houby nemáme na talíři moc rádi. Žampiony mají jemnou chuť a určitě...

Recept - suroviny a postup

Špagetová dýně není v naší kuchyni tak běžnou zeleninou, jako třeba dýně hokaido, ale je to velká škoda. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, vitamíny a nemá skoro žádné kalorie, je zajímavou surovinou, kterou můžeme obohatit a ozvláštnit náš jídelníček.

Odkrojky zeleniny jsou tzv. bioodpadem, který je možné efektivně využít. Pokud ho vytřídíme na náš kompost, přemění se na výživnou zeminu. Pokud nemáme kompost, měli bychom ho třídit do sběrných nádob na bioodpad, protože díky tomu jej mohou zpracovat v kompostárnách, nebo energeticky využít v bioplynových stanicích. Při vaření produkujeme také různé druhy obalových odpadů, ty patří do barevných kontejnerů. Třídění odpadu má smysl, navíc tím snižujeme naši uhlíkovou stopu!
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Dýňový speciál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*