Dýni hokkaidó a máslovou dýni nejspíš všichni známe. Věděli jste ale, že existuje i tzv. špagetová dýně? Prozradíme si specifika a také tipy, jak můžeme v kuchyni s touto speciální odrůdou dýně naložit. A chybět nebudou ani 3 recepty se špagetovou dýní. To vše na Jakvkuchyni.cz!
Kde se vzala špagetová dýně?
Špagetové dýně jsou plodem kultivaru s tajemným názvem Cucurbita Pepo. Pochází z Ameriky a Mexika, botanicky spadá do stejné rodiny jako cukety.
Špagetová dýně může mít různé tvary a barvy. Setkáme se s béžovou, žlutou, zelenou i oranžovou. Na zahradě nám ale může vyrůst také duhová odrůda.
Proč zařadit špagetovou dýni do jídelníčku?
Jedním z důvodů, proč bychom měli zařadit špagetovou dýni do jídelníčku, je její originalita. Snadno si z ní připravíme dýňové špagety. Recepty si prozradíme dále v článku, nyní se ale ještě chvíli pozastavíme u výživových hodnot této pochoutky.
Špagetová dýně obsahuje značné množství kyseliny listové, draslíku, vitaminu A a beta karotenu.
Co naopak na talíři neobjevíme, jsou kalorie. Těch má špagetová dýně velmi málo.
Jak pěstovat špagetovou dýni?
Špagetovou dýni si hravě vypěstujeme i doma na zahradě. Pěstování dýní je snadné – jak na to? Nejlépe se jí daří na kompostu.
Pokud kompost nemáme, zajistěme špagetové dýni propustnou, teplou a dobře vyživenou půdu. Pravidelně je odplevelujeme a v případě velkého sucha zaléváme. Doma dýně skladujeme při teplotě 10 až 13 °C.
Jak v kuchyni připravit špagetovou dýni?
Špagetovou dýni můžeme připravit v páře nebo v troubě, popřípadě v mikrovlnné troubě.
DOBRÉ VĚDĚT
Nejlépe ale uděláme, když ji upečeme. Je to snadné, rychlé a špagetová vlákna z dužiny lehce odstraníme.
Návod, jak si připravit špagety ze špagatové dýně?
- Dýni nejdříve pořádně umyjeme. Především, pokud jsme si ji přinesli z obchodu.
- Rozpůlíme ji ostrým nožem. Buďme opatrní – slupka je sice tenká, ale tvrdá.
- Lžící odstraníme semena, která nejsou vhodná k jídlu, ale usušená je můžeme použít na další sadbu.
- Vnitřek špagetové dýně potřeme olejem, osolíme a opepříme.
- Dýni položíme vnitřní stranou na alobal a pečeme přibližně 45 minut na 180 °C.
- Ke konci pečení obě poloviny otočíme a necháme ještě 5 minut dopéct, aby vyschla.
- Po vytažení z trouby jemně vidličkou vyloupneme vlákna. Pozor, jsou jemná, snažíme se je nepotrhat.
Takto si připravíme dýni vždy, když na ni dostaneme chuť. A s čím ji můžeme kombinovat?
Jakvkuchyni.cz prozradí tři výborné recepty, které si zamiluje celá rodina!
Zapečená špagetová dýně s pestem a sýrem
Milovníci sýru si přijdou v tomto receptu na své. Jemná chuť špagetové dýně se snoubí s výraznou chutí bazalkového pesta a vše...
Recept - suroviny a postupŠpagetová dýně s rajčaty a parmezánem
Jak si připravíme výborný a lehký oběd? Inspirujeme se v Itálii. Dokonalou chuť vykouzlí kombinace špagetové dýně, rajčat, česneku,...
Recept - suroviny a postupŠpagetová dýně s parmazánem a žampiony
Žampiony mají jemnou chuť a pochutnáme si na nich i v případě, že houby nemáme na talíři moc rádi. Žampiony mají jemnou chuť a určitě...
Recept - suroviny a postupŠpagetová dýně není v naší kuchyni tak běžnou zeleninou, jako třeba dýně hokaido, ale je to velká škoda. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, vitamíny a nemá skoro žádné kalorie, je zajímavou surovinou, kterou můžeme obohatit a ozvláštnit náš jídelníček.