Chcete si o Vánocích vyzkoušet, jaká jídla jedli naši předkové? Na oběd měli kubu, protože do večera se nesmělo jíst maso. Kuba je oblíbený hlavně v jižních a východních Čechách. Kapra určitě znáte – jeho úprava „na černo“ patří k nejstarším vánočním receptům. Můžete jej podávat třeba s knedlíky nebo tradičními bramborovými šiškami. Sladký kompot (muzika) a jahelník se jedí na konec štědrovečerní večeře.
Černý kuba
Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila...
Recept - suroviny a postupPatří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte...Kapr na černo
Sladký nákyp z jáhel a ovoce chutná i vychlazený. Místo švestek použijte jakékoliv ovoce, výborná jsou třeba jablka se skořicí.Staročeský jahelník
Tradiční vánoční zákusek se podával spolu s vánočkou na závěr štědrovečerního menu. Tato kaše s křížalami a sušenými švestkami...Muzika