I v tomto článku nahlédneme do projektu Vaříme beze zbytku. Uznávaný šéfkuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise Oldřich Sahajdák nám představí výborný recept na risotto z nevyužitých bylinkových stonků, které si připravíme na bylinkové emulzi.
Seznamte se s Oldřichem Sahajdákem
Už víte, že skvělé pokrmy od Oldřicha Sahajdáka můžeme ochutnat v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. A kdo Oldřicha v kuchyni inspiruje?
„Mám rád francouzské kuchaře. Můj vzor je ale paradoxně Američan Thomas Keller. Jeho restaurace v Kalifornii se jmenuje The French Laundry. Je to nádherná hospoda ve vesnici a nabízí úžasná jídla. Má svou vlastní zahradu, kde si pěstují všechny suroviny a bylinky. Mají tam také své kytky, které dávají večer na stůl. Thomas vaří jídla, která můžete ochutnat jen u něj. Je to jeden z nejlepších kuchařů na světě,” vypráví o svém vzoru Oldřich Sahajdák.
Risotto z vyhozených bylinkových stonků aneb stonky na bylinkové emulzi
Šéfkuchař Oldřich Sahajdák nám představí výborný recept na risotto z nevyužitých bylinkových stonků v duchu "zero waste", které si...
Recept - suroviny a postupProč by se v našich jídelníčcích měly objevovat bylinky?
První z důvodů je vláknina, která se v bylinkách objevuje a která prospívá našemu zdraví. Co dokáže? Zlepšuje trávení, podporuje funkci střev a zabraňuje vzniku zácpy.
Další důvodem, proč bychom bylinky měly pravidelně zařazovat do jídelníčku, je jejich barva. Zelené potraviny v sobě obsahují chlorofyl a ten zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin.
Jaký je přínos pro naše tělo a zdraví?
- Působí proti zánětům.
- Podporuje hojení ran.
- Omezuje vznik otoků.
- Pomáhá v regeneraci organismu.
- Má detoxikační účinky.
Kupovali jste si dosud bylinky v supermarketu? Zkuste to teď jinak – vypěstujte si bylinky doma! Pokud nemáte zahradu, nevadí. Dobře vám poslouží i balkon nebo parapet. Pochutnávat si na vlastnoručně vypěstovaných bylinkách je úplně jiný gastronomický zážitek. Uvidíte.
Představujeme projekt Vaříme beze zbytku
Projekt Vaříme beze zbytku je součástí publikace Vaříme / Tvoříme beze zbytku, která vznikla díky podpoře společnosti EKO-Kom, a. s.. Ta se zabývá zajištěním systému pro zpětný odběr obalů. Zjednodušeně řečeno zajišťuje sběrnou síť barevných kontejnerů a podporuje třídění a recyklaci odpadu.
Vaříme beze zbytku je publikace, ve které nás uznávaní čeští kuchaři naučí vážit si více jídla. V knize nás inspirují, jak lze zužitkovat i ty části potravin, které jsme dosud vyhazovali. Začněme vařit beze zbytku – šetříme tak peníze i naši planetu.