Stonky na bylinkové emulzi v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka

I v tomto článku nahlédneme do projektu Vaříme beze zbytku. Uznávaný šéfkuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise Oldřich Sahajdák nám představí výborný recept na risotto z nevyužitých  bylinkových stonků, které si připravíme na bylinkové emulzi.

Stonky na bylinkové emulzi v podání šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka

Seznamte se s Oldřichem Sahajdákem

Už víte, že skvělé pokrmy od Oldřicha Sahajdáka můžeme ochutnat v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. A kdo Oldřicha v kuchyni  inspiruje?
„Mám rád francouzské kuchaře. Můj vzor je ale paradoxně Američan Thomas Keller. Jeho restaurace v Kalifornii se jmenuje The French Laundry. Je to nádherná hospoda ve vesnici a nabízí úžasná jídla. Má svou vlastní zahradu, kde si pěstují všechny suroviny a bylinky. Mají tam také své kytky, které dávají večer na stůl. Thomas vaří jídla, která můžete ochutnat jen u něj. Je to jeden z nejlepších kuchařů na světě,” vypráví o svém vzoru Oldřich Sahajdák.

Risotto z vyhozených bylinkových stonků aneb stonky na bylinkové emulzi

Risotto z vyhozených bylinkových stonků aneb stonky na bylinkové emulzi

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák nám představí výborný recept na risotto z nevyužitých bylinkových stonků v duchu "zero waste", které si...

Recept - suroviny a postup

Proč by se v našich jídelníčcích měly objevovat bylinky?

První z důvodů je vláknina, která se v bylinkách objevuje a která prospívá našemu zdraví. Co dokáže? Zlepšuje trávení, podporuje funkci střev a zabraňuje vzniku zácpy.
Další důvodem, proč bychom bylinky měly pravidelně zařazovat do jídelníčku, je jejich barva. Zelené potraviny v sobě obsahují chlorofyl a ten zvyšuje schopnost produkovat hemoglobin.

Jaký je přínos pro naše tělo a zdraví?

  • Působí proti zánětům.
  • Podporuje hojení ran.
  • Omezuje vznik otoků.
  • Pomáhá v regeneraci organismu.
  • Má detoxikační účinky.

Kupovali jste si dosud bylinky v supermarketu? Zkuste to teď jinak – vypěstujte si bylinky doma! Pokud nemáte zahradu, nevadí. Dobře vám poslouží i balkon nebo parapet. Pochutnávat si na vlastnoručně vypěstovaných bylinkách je úplně jiný gastronomický zážitek. Uvidíte.

Představujeme projekt Vaříme beze zbytku

Projekt Vaříme beze zbytku je součástí publikace Vaříme / Tvoříme beze zbytku, která vznikla díky podpoře společnosti EKO-Kom, a. s.. Ta se zabývá zajištěním systému pro zpětný odběr obalů. Zjednodušeně řečeno zajišťuje sběrnou síť barevných kontejnerů a podporuje třídění a recyklaci odpadu.
Vaříme beze zbytku je publikace, ve které nás uznávaní čeští kuchaři naučí vážit si více jídla. V knize nás inspirují, jak lze zužitkovat i ty části potravin, které jsme dosud vyhazovali. Začněme vařit beze zbytku – šetříme tak peníze i naši planetu.

 

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*